Bankám rostou hypoteční marže. Se sazbami ale dolů nepůjdou

YIT SUOMI Hloubětín

YIT SUOMI Hloubětín Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Česká národní banka
hypotéky, ilustrační foto
Nová Harfa
YIT SUOMI Hloubětín
YIT SUOMI Hloubětín
6
Fotogalerie

Finančním domům se otevřel prostor, jak více vydělat na půjčkách na bydlení. Zatímco hypoteční sazby se během pandemie prakticky nezměnily a v průměru setrvaly kolem 2,5 procenta, peníze na financování hypoték jsou banky schopné si po posledním snížení sazeb ČNB obstarat nejlevněji od konce roku 2016.

Velký byznys se přesto nekoná, poptávka po hypotékách prudce propadla, zájemci o půjčky jsou navíc pro banky podstatně rizikovější než doposud. 

„Banky mají sice vysoké marže, ale také nejvyšší míru rizika, které se nedá moc předvídat a tím pádem i řídit,“ uvádí šéf poradenské společnosti Golem Finance Libor Ostatek. „Banky vrátily na úroveň marží, na kterou byly dlouhodobě zvyklé. Zásadní poklesy sazeb hypotečních úvěrů tak nečekáme,“ připomíná i ekonom poradenské společnosti Fincentrum & Swiss Life Select Jan Macek. 

Na pět let si nyní banky dokáží zajistit peníze za roční úrok mírně pod půl procenta, ještě na počátku roku byly přitom zdroje pro banky čtyřikrát dražší. Důvodem je prudký propad úrokových sazeb ČNB, z únorových 2,25 postupně až na květnových 0,25 procenta. Průměrný úrok z bankovních půjček na bydlení byl přitom v březnu podle dat ČNB 2,42 procenta, marže se tak přiblížily pětiletému maximu. 

„Dokud nezlevní nějaká těžká váha, budeme se snažit nabrat maximum hypoték za stávající sazby,“ uvádí finančník české banky, který si přál zůstat v anonymitě s tím, že poptávka po hypotékách klesla tak razantně, že se bankovní trh snaží se částečně hojit alespoň ponecháním sazeb poblíž původních úrovní. „V tuto chvíli změnu úrokových sazeb hypotečních úvěrů nepřipravujeme,“ říká Michal Teubner z Komerční banky.

Na snižování úrokových sazeb ČNB zatím zareagovaly primárně menší banky. O několik desetin procenta tak během uplynulého měsíce na úroku zlevnily Equa Bank, Air Bank, či Fio Banka. „Menší banky by mohly využít prostor ke snížení sazeb k tomu, aby navýšily svůj tržní podíl,“ soudí Macek. Ani v tomto segmentu už ale poslední snížení sazeb ČNB počátkem května zřejmě ceníky výrazněji nepřepíše. „Snížili jsme sazby hypoték v reakci na březnové snížení sazeb ČNB. Situaci budeme i nadále monitorovat,“ říká mluvčí Equa Bank Markéta Dvořáčková. 

Hypoteční trh zažil během pandemie prudký propad. Během března si tak lidé sjednali podle dat Fincentra o čtvrtinu menší objem půjček na bydlení než v únoru.