Bankéř za pomoc berňáku dostal 104 milionů dolarů

Bradley Birkenfeld

Bradley Birkenfeld Zdroj: reuters

Americký výběrčí daní IRS (Internal Revenue Service) odměnil exbankéře švýcarské UBS 104 miliony dolarů za pomoc při odhalení schématu na daňové úniky, které přišly americkou vládu na miliardy dolarů a skončily trestním stíháním banky samotné, stejně tak jako top managementu.

Bradley Birkenfeld, bývalý bankéř, který si sám přezdíval tarantule, nahlásil podezření na daňové úniky prostřednictvím švýcarské banky UBS americkým úřadům v roce 2007. Jeho současný „honorář“ je podle dostupných údajů nejvyšší částka vyplacená takzvanému whistleblowerovi, tedy tomu, který upozorní na nelegální praktiky v organizaci. Americké úřady si Birkenfelda velmi cenily za pomoc při odkrývání struktury, která vedla UBS k přiznání viny a zaplacení pokuty 780 milionů dolarů za urovnání sporu s americkým ministerstvem spravedlnosti. Na základě uzavřeného vyšetřování se americké vládě podařilo zpětně vybrat pět miliard dolarů na daních.

Odměnu, která se rovná dvěma procentům částky dodatečně vybrané na daních, přivítali Birkendfeldovi právníci. „IRS odeslalo 104 milionů vzkazů whistleblowerům po celém světě, že jde o bezpečnou cestu, jak reportovat daňové úniky, a že IRS nyní takovým vyplácí odměnu za zpětně vybrané daně,“ uvedli Birkenfeldovi právníci.

IRS k udělení odměny uvedla: „Informace, které nám whistleblower poskytl, byly výjimečné ve své hloubce a šířce. IRS sice věděla o existenci tajných bankovních kont ve Švýcarsku a jinde, ale až informace od whistleblowera zformovaly pevný základ pro ráznou akci proti UBS.“

Výplaty od IRS se Birkendfeld dočkal pouhých šest týdnů poté, co byl sám propuštěn z vězení, kde si odseděl 31 měsíců ze svého čtyřicetiměsíčního trestu za pomoc kalifornskému realitnímu developerovi vyhnout se placení sedmi milionů na daních.