Bankou roku je Česká spořitelna

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: Profimedia.cz

Hlavní cenu Banka roku 2018 hlasováním poroty získala Česká spořitelna. Pojišťovnou roku se stala Kooperativa, titul Hypotéka roku obdržela Moneta Money Bank. U příležitosti 100. výročí vzniku Československa byl v mimořádné kategorii Osobnost československého peněžnictví 1918 až 2018 zvolen bankéřem století finančník Jaroslav Preiss (1870-1946). Výsledky 17. ročníku soutěže v úterý vyhlásili její organizátoři.

Šéfové hodnocených bank a pojišťoven ze svého středu již tradičně vybírali Bankéře roku 2018, kterým se stal Tomáš Salomon z České spořitelny. Titul Pojišťovák roku 2018 převzal Jaroslav Besperát z České podnikatelské pojišťovny. V kategorii Banka bez bariér, v níž dostupnost bank pod záštitou Konta Bariéry hodnotí sami handicapovaní, zvítězila Česká spořitelna.

Novinkou aktuálního ročníku Banky roku jsou dvě kategorie Banka zákazníků a Pojišťovna zákazníků, které oceňují nejlepší zákaznickou zkušenost klientů na základě mezinárodní metodiky KPMG Nunwood. Bankou zákazníků 2018 se stala Equa bank, Pojišťovnou zákazníků 2018 pak Allianz.

Organizační výbor spolu s porotou se letos rozhodl vybrat a ocenit Osobnost československého peněžnictví 1918-2018. Z dvaceti osobností byla porotou pod vedením Pavla Kysilky vybrána finální trojice, kdy se na třetím místě umístil někdejší guvernér a jeden z výkonných ředitelů Mezinárodního měnového fondu Jan Viktor Mládek a na druhém prvorepublikový ministr financí, první rektor Masarykovy univerzity a rektor Univerzity Karlovy Karel Engliš. Bankéřem století se stal jeden z nejvýznamnějších finančníků první republiky a dlouholetý vrchní ředitel Živnobanky Jaroslav Preiss. Ocenění za něj převzal jeho potomek Jiří Scheiner.

„Za posledních 100 let se v naší historii vyskytla řada významných osobností, které aktivně formovaly Československo a jeho ekonomickou politiku. Nesmíme na tyto osobnosti zapomínat, neboť pro mnohé z nás mohou být jejich myšlenky stále velmi inspirativní. Cením si proto, že byla v letošním ročníku ocenění Banka roku vyhlášena speciální kategorie - Osobnost československého peněžnictví - a mohli jsme si tak připomenout desítky našich velikánů v oblasti finančnictví,“ řekl guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Pod předsednictvím Pavla Kysilky (zakladatel 6D) jsou členy poroty Eva Zamrazilová (předsedkyně Národní rozpočtové rady), Barbora Tyllová (manažerka PayU), Hana Blovská (ředitelka Conseq Finance), Michal Mejstřík (profesor ekonomie Univerzity Karlovy), Miroslav Zámečník (ekonomický analytik), Miroslav Lukeš (ředitel MasterCard), Robert Čásenský (šéfredaktor magazínu Reportér), Martin Jašminský (šéfredaktor Hospodářských novin), Petr Dvořák (prorektor Vysoké školy ekonomické), Vlastislav Bříza (majitel Koh-i-noor Holding) a Jan Žůrek (prezident České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj).

Ocenění Banka roku od roku 2017 pořádá společnost BOY Awards, ředitelkou soutěže je mezinárodní konzultantka Alexandra Korman. Ocenění založil v roce 2002 ekonom a podnikatel Petr Stuchlík, který letos kandidoval jako pražský lídr hnutí ANO na primátora hlavního města. Členy organizačního výboru jsou dále partner KPMG Zdeněk Tůma, za Fincentrum Iva Vokatá a hlavní analytik Josef Rajdl.