Bankrot v Česku? Většina věřitelů nezíská vůbec nic

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek, E15

Jen dvě koruny padesát haléřů z každé stovky získali v předloňských insolvenčních řízeních věřitelé, kteří své pohledávky neměli zajištěné majetkem dlužníka. To je jen o padesátník více než v roce 2011.

O něco lépe na tom byli zajištění věřitelé, u nichž výnos činil šestnáct procent, což je ale stále o polovinu méně než v roce 2011.

Tvrdí to studie firmy InsolCentrum založené na průzkumu zhruba patnácti stovek insolvenčních řízení v letech 2011 a 2012 s pohledávkami za zhruba osmnáct miliard korun. Ve zhruba třech pětinách řízení přitom věřitelé nedostali ani korunu. „Z uvedených dat vyplývá mimo jiné závěr, že většina majetku firmy v insolvenčním řízení mizí ještě před prohlášením úpadku,“ uvedla jednatelka InsolCentra Jarmila Veselá.

Stát insolvenční řízení neumí

Co je podle ní ještě závažnější, je to, že stát si jako organizátor insolvenčních řízení vede sám jako věřitel ještě hůře než průměrný věřitel ze soukromé sféry. „Státní orgány nereagují včas na signály insolvence. Státní orgány také dostatečně nevyužívají zákonem daných zajišťovacích a vymáhacích institutů,“ míní Veselá.

Jako věřitel přitom stát figuroval v roce 2011 u třiceti procent pohledávek, o rok později jen u poloviny. Předloni meziročně výrazně stoupl podíl bank. Ty v roce 2011 tvořily jedenáct procent věřitelů, předloni již téměř polovinu.

Vliv na konkurenceschopnost Česka?

Například podle Svazu průmyslu a dopravy snižuje netransparentnost insolvenčních řízení konkurenceschopnost Česka. Podle vlastního průzkumu mezi členy svazu z letošního dubna jsou tak čtyři pětiny z nich přesvědčeni, že co se týče vymahatelnosti práva, situace se v České republice stále nezlepšuje.

„Situace není dobrá a je nutné ji řešit. Pokud tak neučiníme, naše schopnost získat nové investory ze zahraničí se sníží, protože zahraniční subjekty budou s příchodem do ČR váhat,“ uvedl viceprezident svazu Radek Špicar.

Relevantních průzkumů na téma průměrného uspokojení věřitelů v insolvenčním řízení zatím příliš k dispozici nebylo. Obecně se tak odhadovalo, že činí zhruba sedm procent.

Více než polovina uspokojených věřitelů? Prý je to nesmysl

Loni ale vlastní průzkum zpracovala katedra podnikové ekonomiky Vysoké školy ekonomické v Praze. Podle ní nezajištění věřitelé dostali zpátky v průměru tři a půl procenta ze svých pohledávek, u zajištěných to nebyla ani čtvrtina.

V minulosti také Světová banka zveřejnila údaj, že průměrné uspokojení věřitelů v České republice činí 65 procent. Tento údaj ale považuje InsolCentrum ze zcela nesmyslný.

Počet bankrotů živnostníků se meziročně zvýšil o 82 %

Počet návrhů na bankrot obchodních společností klesá již 5 měsíců v řadě