Banku změnil každý druhý majitel běžného účtu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Banku změnil každý druhý majitel běžného účtu a dalších půl milionu lidí o tom uvažuje. Lidé, kterým se změna banky vyplatila, nebudou váhat ji změnit znovu, pokud k tomu budou mít dostatečný důvod.

Fakta vyplývají z průzkumu finanční skupiny Chytrý Honza.“Zatímco v minulosti měnili banku spíše mladší lidé z on-line komunity, v současnosti se mobilita bankovních účtů stává všeobecným trendem, který jde napříč populací,“ uvedl výkonný ředitel Chytrého Honzy Jiří Paták.

„Nespokojenost klientů s bankami je setrvalý stav, nyní se ale mění odhodlání s tím něco dělat. Důkazem toho je zpětná reakce bank, kdy za poslední rok celkem pět až šest bank přišlo za určitých podmínek s účtem bez poplatku,“ řekl provozovatel serveru Bankovnipolatky.com Patrik Nacher.

Banku změnila několikrát po sobě už víc než pětina klientů. Naopak 40 procent účastníků průzkumu změnu banky odmítlo. Až půl milionu Čechů, přibližně desetina ekonomicky aktivních lidí, chce změnit banku v blízké době.

Pomohl Kodex mobility

Snadný průběh změny jim umožňuje mimo jiné Kodex mobility, ke kterému přistoupila před šesti lety většina českých bank v rámci České bankovní asociace.

Díky této dohodě vyřídí za klienty všechny potřebné formality související se změnou finančního ústavu banky mezi sebou, a to včetně převodu trvalých příkazů k úhradě či souhlasů s inkasem z jedné banky do druhé.

Z mobility účtů a rostoucí ochoty Čechů změnit finanční ústav těží nové a menší banky na úkor zavedených finančních ústavů. Také se často stává, že si klienti sice založí účet jinde, ale u „staré“ banky původní účet ponechají.

„Do budoucna očekávám, že si žádná banka nebude moct být jista svými klienty a bude nucena se novým trendům nabídkou a kvalitou služby přizpůsobit,“ dodal Paták.

Nové menší banky začaly na tuzemském trhu poskytovat služby v průběhu roku 2011. Air Bank získala bankovní licenci České národní banky na konci května 2011.

Internetová Zuno Bank zahájila činnost v červenci 2011, Equa Bank vznikla v červnu 2011 z Banco Popolare. Lákají klienty především na vedení účtu zdarma, lepší služby, transparentnost a výhodné úročení spořicích účtů. Přecházejí k nim hlavně klienti velkých bank.