Banky UBS a Credit Suisse propustí tisíce zaměstnanců

Pobočka Credit Suisse v Tokiu

Pobočka Credit Suisse v Tokiu Zdroj: profimedia.cz

Dvě největší švýcarské bankovní skupiny UBS a Credit Suisse plánují v rámci snižování nákladů výrazné propouštění. Celkem mají obě banky zrušit až 7000 pracovních míst, napsal dnes švýcarský deník Der Sonntag s odkazem na zdroje z bank.

Velké světové banky snižují náklady, aby vyrovnaly pokles zisků způsobený útlumem globální ekonomiky a slabého obchodování s akciemi. Musejí se také vyrovnávat se zvýšenými požadavky na kapitálovou přiměřenost.

UBS plánuje podle listu zrušit 900 míst v oddělení informačních technologií a další dva až čtyři tisíce v divizi investičního bankovnictví a dalších operacích. Propouštění se dotkne i Švýcarska, větší dopad bude ale mít na zahraniční pobočky. Banka se tak snaží omezit fixní náklady, které v případě IT oddělení spolknou většinu jeho rozpočtu čítajícího čtyři miliardy franků.

Credit Suisse podle listu oznámí v brzké době zánik jednoho až dvou tisíců pracovních míst. Oběma švýcarským bankám se v posledních pěti letech daří velmi špatně. Měřeno pohybem hodnoty svých akcií je USB vůbec nejhorší nadnárodní bankou na světě, která působí na americkém investičním trhu. Její akcie se od roku 2007 propadly o 78 procent. Credit Suisse je ve stejném srovnání se sedmdesátiprocentním poklesem třetí od konce.

UBS by mohla propouštění oznámit 30. října, kdy zveřejní své hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí. Credit Suisse má výsledkovou zprávu naplánovanou na 25. října, jiný švýcarský list Sonntagszeitung dnes ale napsal, že banka zatím nová úsporná opatření neoznámí.