Banky v Česku si loni vydělaly 75 miliard

Video placeholde
Česká spořitelna (ilustrační foto)
Komerční banka
Komerční banka
Raiffeisen
Raiffeisen
11
Fotogalerie

Bankám a spořitelnám v Česku stoupl v roce 2016 souhrnný čistý zisk meziročně o 8,4 miliardy na 74,73 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka. Bilanční suma sektoru ke konci roku činila 5,981 bilionu korun, což je proti konci roku 2015 růst o 492 miliard korun.

Zisk z finanční a provozní činnosti všem bankám stoupl loni meziročně o 6,1 miliardy na 180,3 miliardy korun. Úrokové výnosy klesly o 7,5 miliardy na 143,4 miliardy korun. Výnosy z poplatků a provizí se meziročně snížily o 3,2 miliardy na 44,7 miliardy korun.

Z největších bank Komerční bance loni vzrostl čistý zisk meziročně o 7,2 procenta na 14,07 miliardy korun, České spořitelně o 8,1 procenta na 15,5 miliardy korun, UniCredit Bank v české republice a na Slovensku o 7,6 procenta na šest miliard korun. Zisk loni vzrostl také skupině ČSOB, a to o osm procent na 15,1 miliardy korun a Raiffeisenbank o 2,6 procenta na 2,6 miliardy korun. Naopak bankovnímu domu Moneta Money Bank zisk klesl na 4,05 miliardy z předchozích 4,51 miliardy korun.

Ke zvýšení zisku vedle růstu úvěrů podle expertů výrazně přispěl prodej podílů bank ve společnosti Visa Europe. "Hospodářské výsledky bank ovlivnil především jednorázový prodej podílů v kartové asociaci Visa. Bez tohoto jednorázového vlivu by se růst zisku pohyboval kolem jednoho procenta, jako například v případě ČSOB, nebo by dokonce mírně klesl," uvedl zakladatel portálu Bankovnipoplatky.com Patrik Nacher.

Pokles výnosů bank z poplatků a provizí se podle něj zrychluje. Pokles z poplatků a provizí činil u České spořitelny 9,2 procenta na 9,3 miliardy korun, Komerční banky 4,1 procenta na 6,7 miliardy korun a u ČSOB tři procenta na 6,22 miliardy korun. Banky se naopak více soustřeďují na výnosy z úroků a dalších služeb s vyšší přidanou hodnotou, dodal Nacher.

Na českém finančním trhu působilo na konci loňského roku celkem 45 bank, poboček zahraničních bank a stavebních spořitelen.