Barclays musí zaplatit rekordní pokutu, manipulovala trh s elektřinou

Zatím jedinou obětí skandálu kolem sazeb Libor je britská banka Barclays

Zatím jedinou obětí skandálu kolem sazeb Libor je britská banka Barclays Zdroj: profimedia.cz

Americký regulátor potvrdil rekordní pokutu 453 milionů dolarů (téměř devět miliard korun) pro britskou banku Barclays a čtyři její obchodníky kvůli manipulaci trhu s elektřinou v Kalifornii a na západním pobřeží USA. Federální komise pro regulaci energetiky (FERC) sankci navrhla v říjnu 2012. Banka se chce bránit.

Komisaři FERC tak oficiálně odsouhlasili dřívější nálezy svých zaměstnanců, podle kterých banka v letech 2006 až 2008 záměrně prodělávala na obchodech na fyzickém trhu s elektřinou, aby mohla těžit ze své finanční pozice na jiných trzích. Obchodníci Barclays přitom podle FERC věděli, že jejich činnost je nezákonná.

„Plně jsme spolupracovali s FERC při vyšetřování, které se vztahovalo k obchodní aktivitě, která se stala před několika lety,“ uvedl mluvčí Barclays Marc Hazelton v prohlášení. Podle banky byly její postupy legální. „Máme v úmyslu se v této záležitosti důrazně hájit,“ dodal Hazelton.

Očekává se, že případ bude velkou zkouškou pravomocí amerického regulátora. Kongres rozšířil pravomoci komise v roce 2005 kvůli skandálu s manipulacemi elektrárenské firmy Enron.

FERC dodal, že banka musí zaplatit 435 milionů dolarů do 30 dní. Výkonný ředitel obchodního týmu Scott Connelly pak musí zaplatit 15 milionů a po jednom milionu zbývající tři obchodníci.

Banka musí rovněž vrátit „nespravedlivý zisk“ 34,9 milionu dolarů. Tyto peníze budou použité na programy pomoci pro lidi s nízkými příjmy v regionu. Pokud banka nezaplatí, případ půjde k soudu, napsala agentura Reuters.