Bezpečnost šla stranou. Oheň loni způsobil miliardové škody

Květen 2018: Hasiči likvidují mohutný požár v pražské Hostivaři

Květen 2018: Hasiči likvidují mohutný požár v pražské Hostivaři Zdroj: profimedia.cz

Požár haly v Hostivaři
Freestyle Kolbenka požár
Freestyle Kolbenka požár
Freestyle Kolbenka požár
Požár lesa na Ještědu
18
Fotogalerie

Nejničivějším živlem z pohledu pojišťoven se loni opět stal oheň, když škody z požárů dosáhly 2,6 miliardy korun. O rok dříve to bylo dokonce 2,9 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů České asociace pojišťoven o škodách z pojištění majetku. Požár tak představuje zhruba třicet procent všech majetkových škod, což se dotklo i jednotlivých pojišťoven. 

„V roce 2018 jsme řešili dva tisíce požárů, které způsobily škody za 800 milionů korun,“ říká mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. O rok dříve byly škody okolo 690 milionů korun a počet těchto událostí 2040.

Pojišťovna Uniqa pak zaznamenala nárůst škod z požárů o zhruba patnáct procent. „I dvě největší jednotlivé škody roku 2018 byly požáry. Jednou shořel průmyslový provoz na úpravu kovů, podruhé rybí farma. Obě škody dosáhly desítek milionů korun,“ dodává mluvčí Uniqa Eva Svobodová.

Hasiči loni řešili 20,6 tisíce požárů, což představuje meziroční nárůst o třiadvacet procent. „Loni byly škody z požárů vysoké ze dvou důvodů: bylo velké sucho a firmy rozšiřovaly výrobu, takže přišlo i mnoho méně zkušených pracovníků. Linky tak jely na doraz a bezpečnost šla trošku stranou,“ uvádí Vratislav Hybner, předseda představenstva pojišťovacího makléře IMG.

Podobnou zkušenost mají hasiči. „Nejčastější příčinou požárů je lidská nedbalost, druhou představují technické závady,“ upozorňuje Nicole Zaoralová, mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR. Podle ní právě kvůli horkému létu bylo nejvíce požárů v přírodním prostředí.

Největší jednotlivé škody z požárů pojišťovny se ovšem evidují u podnikatelů. Konkrétně u pojišťovacího lídra – České pojišťovny – se řešilo okolo tří set událostí, jejichž výše se vyšplhala na zhruba čtyři sta milionů korun. „V retailovém pojištění to bylo 1400 škod rovněž za přibližně 400 milionů korun,“ doplňuje Buriánková.