Bill Gross otočil o 180 stupňů

Neúspěšný rok. Letos hlavní fond Billa Grosse vydělal investorům jen 1,9 procenta. V žebříčku 604 fondů sestaveném společností Lipper klesl na 552. místo

Neúspěšný rok. Letos hlavní fond Billa Grosse vydělal investorům jen 1,9 procenta. V žebříčku 604 fondů sestaveném společností Lipper klesl na 552. místo Zdroj: bloomberg

Spoluzakladatel společnosti Pimco Bill Gross ve své investiční strategii otočil o 180 stupňů, když mu nevyšla sázka proti americkým státním dluhopisům. Poté, co se Total Return Fund, který má ve správě 242 miliard dolarů, v únoru zbavil všech amerických státních dluhopisů, zaznamenal o mnoho horší výkonnost než srovnatelné fondy.

Letos v létě Gross začal pomalu obracet a v průběhu září přidal velké sázky na pokles dlouhodobých úrokových sazeb. Změnil radikálně kompozici svého fondu, a završil tak obrat od své neúspěšné strategie z počátku letošního roku.

Změna strategie, zveřejněná Pimcem tento týden, přichází s koncem nepříliš úspěšného roku pro Grosse, který byl vždy veleben pro své prozíravé investice. Letos ale jeho hlavní fond investorům vydělal jen 1,9 procenta a v žebříčku 604 fondů sestaveném společností Lipper se krčí až na 552. místě. Pro srovnání: běžný agregovaný index amerických vládních bondů banky Barclays vydělal od začátku roku 6,7 procenta.

Poslední sázka na pokles dlouhodobých úrokových sazeb je od Grosse minimálně odvážná. Dlouhodobé sazby poslední dobou rostly i navzdory snaze americké centrální banky (Fed), jež spustila takzvanou Operaci Twist, která má za cíl právě snížení dlouhodobých úroků. Toho chce Fed dosáhnout prodejem dluhopisů s kratší dobou splatnosti a nákupem bondů s delší dobou splatnosti. S rostoucími výnosy dluhopisů klesá jejich cena a naopak.

Gross začal přeskupovat své portfolio minulý měsíc, když Fed ohlásil spuštění Operace Twist. Výnosy desetiletých amerických vládních bondů v září klesly na 1,77 procenta, tedy 65letá minima. Po rozhodnutí americké centrální banky o spuštění Operace Twist vzrostly na 2,21 procenta. Výnosy třicetiletých bondů po spuštění Twistu klesly na 2,69 procenta z původních 3,20 procenta. Včera se ale opět obchodovaly kolem 3,20 procenta.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.