Bini Smaghi odchází z ECB. Vyřešit to má spor Itálie s Francií

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Evropska unie

Nejvyšší vedení Evropské centrální banky (ECB) opouští Lorenzo Bini Smaghi, ačkoliv jeho mandát končí až v květnu 2013. Ital, který se kvůli zvolení nového prezidenta ECB dostal pod silný tlak Paříže, odejde ještě do konce letošního roku. Od ledna nastupuje jako profesor Harvardovy univerzity.

Bini Smaghi je Ital, stejně jako nový šéf ECB Mario Draghi. Francie už předem avizovala, že pokud má v čele ECB podpořit Draghiho, musí druhý Ital, tedy Bini Smaghi, z vedení ECB pryč. Francouzi totiž o svého člověka ve vedení ECB přišli s odchodem Jeana-Clauda Tricheta.

Rozhodnutí, které Bini Smaghi učinil, by mělo spor o personální obsazení ECB vyřešit. Trhy jsou ale z oznámení celkem rozpačité; jakmile ECB vydala tiskovou zprávu, že Bini Smaghi odchází, euro oslabilo.

Bini Smaghi je členem Výkonné rady a Rady guvernérů ECB od června 2005. Z vedení ECB navzdory několikerým výzvám politiků odmítal odejít s tím, že ECB je nezávislou institucí. Bankéřův nekompromisní postoj tak napětí mezi Paříží a Římem hodně vyostřil. Spor se táhnul asi dva měsíce.