BNP Paribas: Francouzi hrají o čas i o slovíčka

BNP Paribas

BNP Paribas Zdroj: Laurent Vincenti, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Transatlantická jednání mezi BNP Paribas a americkými úřady ohledně porušování mezinárodních sankcí francouzskou bankou spějí do finiše. Rozhovory vede nejvyšší management BNP Paribas se zástupci několika amerických úřadů včetně samotného ministerstva spravedlnosti. Nyní se hraje o čas.

Američané by rádi měli celou věc z krku ještě před oslavami Dne nezávislosti 4. července, s nimiž je spojen prodloužený víkend. Francouzi si zase přejí, aby americké úřady oznámily svůj definitivní verdikt na výročí dobytí Bastily 14. července, tedy na francouzský státní svátek, aby zpráva o pokutě nevzbudila příliš pozornosti.

Je ale v celku jedno, kdy budou zveřejněny detaily dohody. V každém případě to pro největší francouzskou banku nebude pěkné čtení. Světová média informovala, že i francouzští politici pod příslibem anonymity přiznávají, že jejich banka jednala nekorektně. Především v případě obchodů se Súdánem, byť jimi žádné evropské ani francouzské zákony neporušila. Nebylo to prý správné.

"Udělali chybu a nyní za ni zaplatí"

„Jako jeden z hlavních hráčů ve financování globálního obchodu měli vědět, že si musejí dávat pozor,“ citoval deník Financial Times představitele francouzského finančního regulátora. „Měli přestat dělat kšefty se Súdánem, udělali chybu a nyní za ni zaplatí.“

Pro banku jsou také podstatné detaily zveřejněné dohody. Hraje se o slovíčka. Nechtějí, aby existovalo spojení mezi ní jako financiérem většiny súdánského ropného obchodu a ozbrojenými střety v regionu Dárfúr. BNP si především přeje, aby zveřejněné narovnání neobsahovalo slovo „genocida“, které se v souvislosti s prezidentem Omarem al-Baširem, jeho vládou a konfliktem v Dárfúru objevuje často. Také chce zabránit tomu, aby americké úřady ani náznakem neuvedly, že financování obchodu s ropou pomohlo súdánské vládě nakoupit zbraně.

Co BNP hrozí
Kromě očekávané pokuty v rozpětí osm až devět miliard dolarů a doznání viny se také očekává, že newyorský úřad pro finanční služby bude požadovat dočasné pozastavení práva francouzské banky vypořádávat dolarové transakce. Takovýto trest nebyl zatím americkými regulátory nikdy použit. BNP Paribas by tak nebyla schopná poskytnout služby klientům, kteří potřebují provádět transakce v amerických dolarech, a to nejspíše po dobu několika měsíců.