Bohatí Američané se bojí o peníze, letos nehodlají riskovat

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Flatecher6 - Wikimedia Commons

Američtí milionáři se začínají bát o své peníze. Většina z nich letos nehodlá riskovat ztráty na trzích a raději své peníze zaparkuje na bankovní účty. Ti z nich, kteří hodlají prohnat peníze burzou, s největší pravděpodobností zůstanou na Wall Street.

Svět mimo Ameriku tamní boháče neláká, za hranice země se letos vydá jen třetina milionářů. Největší část z nich skončí v Evropě. Vyplývá to z ankety výzkumné společnosti Spectrem Group mezi investory disponujícími alespoň milionem volných dolarů.

„Milionáři a multimilionáři jsou znepokojeni úrovněmi, kterých dosáhl akciový trh,“ uvádí George Walper. Boháči tak uctí osvědčené pravidlo, že v nejlepším je dobré přestat. Americké akcie loni posílily o desítky procent a pro další růst chybí důvody. „Zisky amerických firem jsou poblíž rekordních maxim a ocenění akcií se zdá ve srovnání se zbytkem světa nadsazené,“ domnívá se akciový stratég HSBC Garry Evans.

Podle studie zůstane letos 55 procent boháčů raději při zemi a budou investovat do fondů peněžního trhu. „Akcie každých pět let 150 procent nevydělají a sázet v prostředí zpřísňování měnové politiky Fedu na dluhopisy je bláznivé. Je čas oprášit zapomenuté aktivum – hotovost,“ uvádí Jason Brady z Thornburg Investment Management.

Cesty investorů, kteří se vydají mimo Spojené státy, povedou zejména na starý kontinent, naopak jen menšina zamíří na rozvíjející se trhy. Nejméně populární investiční destinací zůstává pro letošek mezi americkými milionáři Rusko, které k investici láká jen tři procenta boháčů. Poměrně chladné nechávají investory i někdejší naděje jako Brazílie nebo Indie. Za atraktivní je považuje jen každý desátý. Každý pátý naopak letos hodlá investovat v Evropě. „Zisky evropských firem čeká letos prudký nárůst. Očekáváme, že kontinentální akcie letos vynesou 14 procent,“ dodává Evans.