Bonvivánské odcházení. Excentrický investiční manažer prodal akcie Monety za stamiliony

Šéf aktivistického fondu Petrus Advisors, který v roce 2021 hlasitě protestoval proti fúzi Monety a bankovní větve byznysu skupiny PPF, prodal akcie banky za bezmála čtvrt miliardy korun.

Šéf aktivistického fondu Petrus Advisors, který v roce 2021 hlasitě protestoval proti fúzi Monety a bankovní větve byznysu skupiny PPF, prodal akcie banky za bezmála čtvrt miliardy korun. Zdroj: profimedia.cz

Z akcionářské struktury Moneta Money Bank pomalu mizí výrazná figura. Bezmála poloviny svého podílu v bance se v polovině dubna zbavil bonviván a investiční bankéř Klaus Umek. Šéf aktivistického fondu Petrus Advisors, který v roce 2021 hlasitě protestoval proti fúzi Monety a bankovní větve byznysu skupiny PPF, prodal akcie banky za bezmála čtvrt miliardy korun. Umek si v Monetě i po této transakci ponechal podíl na prahu jednoho procenta. Svůj zájem přikupovat akcie Monety přitom už loni deklarovala investiční skupina J&T i miliardář Pavel Tykač. 

„Jde zřejmě o završení exitu fondu Petrus z banky. V současnosti se v akcionářské struktuře nacházejí tři silné skupiny, predikovat jejich kroky je obtížné,“ říká ekonom společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. S podílem na prahu třiceti procent je nejsilnějším vlastníkem skupina PPF prostřednictvím dceřiné firmy Tanemo, po zhruba deseti procentech vlastní Tykač a J&T.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!