Bouře Niklas bude stát pojišťovny víc než miliardu eur

následky bouře, ilustrační foto

následky bouře, ilustrační foto Zdroj: ctk

Bouře Niklas, která řádila minulý týden v Německu a v dalších částech Evropy, včetně České republiky, přijde pojišťovny na jednu až 1,9 miliardy eur (27,4 až 52,1 miliardy korun). Podle agentury Reuters to uvedla společnost AIR, která se zabývá modelováním ztrát z katastrof pro potřeby pojišťoven.

Většinu škod na domech, firemních nemovitostech a na autech živel podle společnosti napáchal v Německu. Škody však utrpěly rovněž Belgie, Česká republika, Francie, Irsko a Rakousko.

Bouře s větrem až o síle hurikánu, která na severní část Evropy udeřila 31. března, si vyžádala nejméně čtyři lidské životy. Vynutila si přerušení letecké dopravy, ale mnohde narušila i silniční, železniční a námořní dopravu. Loni evropské pojišťovny ušetřily díky menším škodám způsobeným bouřemi. V roce 2013 ale vydaly tři miliardy dolarů (téměř 76 miliard korun) za škody způsobené záplavami ve střední Evropě.

V roce 2012 musely pojišťovny zaplatit kolem 30 miliard dolarů za pojistné události nahlášené poté, co ve Spojených státech řádil hurikán Sandy.

Hurikán Sandy zpustošil východní pobřeží USA a zamířil na sever