Bratři Winklevossovi mají nový byznysplán: s virtuální měnou bitcoin chtějí na burzu

dvojčata Winklevossovi

dvojčata Winklevossovi Zdroj: profimedia.cz

Dvojčata Tyler a Cameron Winklevossovi, kteří za sebou mají tvrdou soudní bitvu se zakladatelem Facebooku Markem Zuckerbergem, zkoušejí rozjet nový projekt. Plánují založit fond založený na virtuální měně bitcoin.

Tyler a Cameron Winklevossovi plánují uvést na burzu investiční fond založený na kybernetické měně bitcoin. V první fázi hodlají prodat akcie za 20 milionů dolarů (400 milionů korun). Vyplývá to ze sdělení určeného americké Komisi pro cenné papíry a burzy.

Každá akcie fondu má mít hodnotu určitého množství bitcoinů. Winklevossové chtějí akciemi oslovit investory, kteří „hledají efektivní a pohodlné způsoby, jak investovat do bitcoinů s minimálním úvěrovým rizikem“.

Hodnota bitcoinu v letošním roce zaznamenala prudké výkyvy. Z lednových 13 dolarů se v dubnu vyšplhala až na 266 dolarů. Minulý týden se jeden bitcoin prodával za zhruba 100 dolarů. Někteří označují bitcoiny za měnu budoucnosti, zatímco jiní je považují za určitou formu takzvaných pyramidových her, píše agentura Reuters.

Tyler a Cameron Winklevossovi se zviditelnili právním sporem se zakladatelem Facebooku Markem Zuckerbergem, kterého obvinili, že jim ukradl jejich nápad na vytvoření internetové sociální sítě. Dohoda o urovnání této žaloby jim vynesla zhruba 65 milionů dolarů.

Kybernetické měna bitcoin
bitcoinbitcoin | ctkBitcoin vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Někdy bývá označován za anarchistickou měnu.Vedle placení prostřednictvím bitcoinové peněženky nainstalované v počítači se do centra pozornosti dostávají ale i takzvaní „mineři“, kteří „dolují“ samotnou měnu. Bitcoinová horečka se od té někdejší zlaté odlišuje tím, že místo krumpáče novodobí kopáči sdružují své počítače do sítí, které umožňují bitcoinové transakce a za řešení těchto složitých matematických operací získávají nově uvolněné bitcoiny.