Britové letos udělili bankám rekordní pokuty

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Rekordních 312 milionů liber (9,6 miliardy korun) letos na pokutách udělil britský finanční regulátor FSA. Přispěly k tomu hlavně pokuty pro banky Barclays a UBS za manipulace s úrokovou sazbou Libor. Předchozí rekord byl z roku 2010, kdy úřad udělil pokuty za 89 milionů liber.

Švýcarská banka UBS se dohodla tento týden s úřady v USA, Británii a Švýcarsku, že zaplatí pokutu 1,5 miliardy dolarů (28,6 miliardy korun) za manipulace s globálně používanou mezibankovní sazbou Libor.

Britská FSA z této částky získala 160 milionů liber. V červnu dostala od FSA pokutu 59 milionů liber ve stejném případě britská banka Barclays. Analytici očekávají, že pokutu za manipulaci se sazbami bude muset zaplatit v příštím roce i Royal Bank of Scotland.

Celková částka, kterou letos FSA udělila na pokutách, je však stále menší, než výše pokuty pro UBS od úřadu v USA. Tomu musí banka zaplatit 700 milionů dolarů (13,4 miliardy korun).

Od roku 2007, kdy vypukla finanční krize, zasahuje FSA tvrději proti zneužívání trhu a obrací se na trestní soud kvůli tvrdším sankcím. Britská vláda tento týden schválila zákon, aby pokuty, které FSA udělí, po odečtení nákladů putovaly do státního rozpočtu, napsala agentura Reuters.