Britská bankovní reforma zpomalí ekonomický růst

Velká Británie

Velká Británie

Navrhovaná, britskými bankami nenáviděná, reforma ostrovního bankovnictví, která požaduje striktní oddělení retailových operací bank od jejich investičního bankovnictví, by mohla snížit hospodářský růst až o 0,3 procenta. Vyplývá to studie zpracované ITEM Clubem poradenské společnosti Ernst & Young. Zpráva také uvádí, že pomalý růst ve finančním sektoru může podkopávat celé hospodářské oživení Velké Británie.

Report nevládního ITEM Clubu tak předstihl závěry nezávislé vládní komise pro bankovnictví, která má svá doporučení zveřejnit příští týden. ITEM Club uvedl, že pokud komise pro bankovnictví doporučí vládě ukončení vládních garancí pro britské banky a vláda jí poslechne, zdraží se úvěry.

Nahoru by šly úroky, za které si ostrovní banky půjčují na mezinárodních finančních trzích a to by zase zdražila půjčky velkým firmám zhruba o 1,5 procenta. „Výsledkem může být až o 0,3 procenta nižší růst HDP,“ stojí ve zprávě. Britská ekonomika přitom ve druhém čtvrtletí rostla pouze tempem 0,2 procenta. „Tyto predikce nejsou založeny na nejhorším možném vývoji, použitý scénář je velmi realistický a vychází ze střízlivého dopadu bankovní reformy,“ řekl televizi BBC Neil Blake, ekonomický poradce ITEM Clubu.

Zprávu ITEM Clubu kvitovaly britské banky, které chtějí pozdržet jakékoliv regulatorní změny minimálně do doby, než se tamní ekonomika vzpamatuje a začne silně růst. Angela Knightová z Britské asociace bankéřů minulý měsíc uvedla, že unáhlená změna regulace by poškodila hospodářské oživení. „Britské banky se musejí soustředit na úvěrování a vrácení vládní pomoci z období poslední finanční krize, nemohou se rozptylovat další regulací,“ pronesla Knightová.

Komise pro bankovnictví byla vládou zřízena loni v červnu s úkolem přinést detailní zprávu o stavu britského bankovního sektoru a doporučit vládě reformní kroky. Vláda nemá povinnost se doporučeními komise řídit. A pokud bude její doporučení implementovat, nestane se tak před rokem 2015.