Brusel zpochybnil údaje Kalouskových auditorů

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: mediafax

Evropská komise zpochybnila spolehlivost údajů od ministerstva financí o míře chyb a podvodů ve dvou operačních programech. Napsal to dnes server Česká pozice. Odvolává se na dopis, ve kterém EU varovala, že ze strany Bruselu hrozí pozastavení plateb dokonce u šesti operačních programů. Resort financí kritiku odmítá.

Ministerstvo financí v březnu oznámilo, že pozastavilo proplácení evropských dotací u programů ROP Jihozápad, ROP Severovýchod, ROP Moravskoslezsko, u Operačního programu Podnikání a inovace a Integrovaného operačního programu.

Podle Bruselu bylo u dvou operačních programů více problémů než Češi přiznali. „Co se týká Integrovaného operačního programu a Operačního programu Podnikání a inovace, EK považuje - jak informovala auditní orgán v dopise z 21. února 2013 - oznámenou roční míru chybovosti za nespolehlivou,“ cituje server dopis.

České auditory v něm kritizoval šéf generálního ředitelství pro regiony a městskou politiku Evropské komise Walter Deffaa.

Ministerstvo financí tvrzení o nespolehlivosti dat u těchto dvou operačních programů odmítá, řekl mluvčí ministerstva financí Jakub Haas. To, že si Evropská komise vyžádala k některým bodům vysvětlení a upřesňující informace, je podle něj běžné. Vysvětlující informace budou komisi poskytnuty do konce března, dodal.

Evropská komise na problémy s projekty z regionálních operačních programů v Česku poukazuje dlouho. Letos v únoru situace vygradovala, když komise odmítla proplatit projekty z ROP Severozápad za celkem 2,6 miliardy korun. Místo evropských peněz je tak budou muset poměrnou částí zaplatit Ústecký a Karlovarský kraj.

: