Buffett očekává negativní vývoj ekonomiky

Warren Buffett

Warren Buffett Zdroj: profimedia.cz

Poslední nákupy investorského guru Warrena Buffetta svědčí o tom, že Buffett buduje obranu své společnosti Berkshire Hathaway proti dopadům případné finanční krize. Buffett ve třetím čtvrtletí nakoupil akcie sto let staré technologické společnosti International Business Machines (IBM) za celkem deset miliard dolarů. To dává Buffettově společnosti Berkshire přibližně 5,5procentní podíl v celé IBM.

IBM se v roce 2005 rozhodla nadále nesoupeřit s konkurenty typu Apple nebo Dell a prodala svůj počítačový byznys čínské firmě Lenovo a zaměřila se na poskytování služeb a softwaru korporátním zákazníkům. Od té doby její akcie každý rok překonaly výkon amerického indexu Dow Jones.

„IBM má velmi odolnou strategii a je dobře diverzifikována, aby podávala dobré výsledky ekonomické situaci navzdory,“ řekl agentuře Bloomberg Brad Zelnick, analytik newyorské Macquarie Capital USA.

Buffett se snaží ve své Berkshire Hathaway vybudovat portfolio, které odolá recesím a otřesům na trzích díky dlouhotrvajícím konkurenčním výhodám. Železnice Burlington Northern Santa Fe, kterou Buffett koupil vloni, má 32 tisíc mil infrastruktury, na kterou zákazníci spolehají každý den, v dobách zlých i dobrých.

„Jeho investiční styl se vždycky vyznačoval minimalizací downside rizika,“ připomíná Meyer Shields, analytik společnosti Stifel Nicolaus & Co. „Nákup akcií IBM do jeho konceptu zapadá,“ dodal Shields, jehož společnost doporučuje držet akcie Berkshire Hathaway.