Bývalý tajemník Českých drah pracuje na projektu Železniční banky

Jan Veverka

Jan Veverka Zdroj: CTK

Švýcarská investiční skupina Touzimsky Kapital českého byznysmena Jana Veverky se točí kolem finančního sektoru. Její dceřiná společnost Genoa Finance si zaregistrovala ochrannou známku na logo a název Železniční banka. Skupina je známá díky investicím do reklamní společnosti BigBoard a internetového vyhledávače letenek Skypicker.

„Počítáme něco pro jednoho našeho klienta‎. Tohle s tím souvisí v případě, že by chtěl ve svém projektu pokračovat. Víc vám k tomu nemůžu říct,“ napsal serveru E15.cz Veverka, bývalý tajemník dřívějšího generálního ředitele Českých drah Petra Žaludy. „Nevím o tom,“ odpověděl Veverka na dotaz, jestli o bankovní licenci neprojevila zájem sama Genoa Finance.

Více nemůže prozradit ani Česká národní banka. „Neinformujeme veřejnost o subjektech, které projevily zájem požádat o bankovní licenci. V okamžiku, kdy je podána, nesdělujeme informace z probíhajícího správního řízení,“ řekla E15.cz Kateřina Bartůšková z odboru komunikace ČNB. Povinnost mlčenlivosti končí až v případě povolení činnosti.

Společnost Genoa Finance má v Česku a na Slovensku od června 2014 povolení zprostředkovávat služby belgické pojišťovny Inter Partner Assistance. Jejím jednatelem byl do ledna letošního roku Veverkův dlouholetý přítel Ondrej Páleník, bývalý předseda Správy státních hmotných rezerv a šéf Vojenského zpravodajství. Do mediální pozornosti se dostal kvůli kauze Nagyová. S Veverkou nadále podniká v bezpečnostní agentuře Uton Security.

Železniční banka. Přihlášená ochranná známka společnosti Genoa FinanceŽelezniční banka. Přihlášená ochranná známka společnosti Genoa Finance | UPV.czPřihlášená ochranná známka společnosti Genoa Finance (Zdroj: upv.cz)

Současným jednatelem Genoa Finance je šestadvacetiletý Jan Pekař, který byl podle svého profilu na sociální síti Linkedin v letech 2011 až 2013 poradcem pražského primátora Bohuslava Svobody. Podle serveru Novinky byl primátorovým blízkým spolupracovníkem i většinový vlastník Touzimsky Kapital Veverka.

Řídícím partnerem skupiny je Irena Valentová. Loni do ní vstoupil bývalý manažer společností Cisco Systems nebo ČD – Telematika Juraj Rakovský a na začátku letošního roku se partnerem stal i zmiňovaný Jan Pekař.

V portfoliu má pětinové podíly v reklamní firmě Big Board a rychle rostoucím internetovém vyhledávači letenek Skypicker. V tom má podíl i bývalý generální ředitel ČEZu Martin Roman. Spolu s ním má Veverka majetkovou účast i ve společnosti Smart Software vyrábějící online pokladní systémy. Právě ty bude potřebovat po zavedení elektronické evidence tržeb každý živnostník v České republice.