Centrální banka vidí vývoj české ekonomiky černěji

Vladimír Tomšík, ČNB

Vladimír Tomšík, ČNB Zdroj: E15 Anna Vackova

Česká národní banka ve své nové prognóze zhoršila odhad vývoje ekonomiky pro letošní rok, kdy očekává pokles HDP o 0,5 procenta. V předchozí předpovědi předpokládala pokles o 0,3 procenta. Pro příští rok odhad rovněž zhoršila. Nově očekává v roce 2014 růst 1,8 procenta, zatímco v únoru to bylo 2,1 procenta. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík.

Ministerstvo financí je ve svých prognózách optimističtější než Česká národní banka. Letos očekává stagnaci hrubého domácího produktu. Příští rok by ekonomika měla podle ministerstva růst o 1,2 procenta. Mezinárodní měnový fond dokonce počítá letos s růstem české ekonomiky o 0,3 procenta a příští rok o 1,6 procenta. Evropská komise v únorové prognóze odhadla, že tuzemská ekonomika bude letos stagnovat.

„Očekáváme od příštího roku oživení poptávky v zahraničí a počítáme i s postupným odezněním vlivů vládních rozpočtových opatření,“ uvedl Tomšík. Prozatím se v domácí ekonomice podle něj stále neobjevují hmatatelné známky oživení. Meziroční růst ekonomiky ČNB očekává letos až za čtvrté čtvrtletí. Nová prognóza počítá podle viceguvernéra s mírným poklesem tržních úrokových sazeb a následně s jejich růstem až v roce 2014.

Prognóza ČNBPrognóza ČNB | CNB

Inflace se bude podle ČNB letos pohybovat mírně pod dvouprocentním inflačním cílem. „Zdrojem inflace jsou daňové změny spolu s růstem regulovaných cen. Vývoj domácí ekonomiky má naopak na cenový růst tlumící vliv,“ uvedl Tomšík. ČNB očekává ve druhém čtvrtletí 2014 inflaci 1,8 procenta, zatímco v únoru ČNB počítala s 1,7 procenta. Ve třetím čtvrtletí 2014 ČNB odhaduje inflaci 1,9 procenta, předchozí odhad uváděl 1,8 procenta.

Případná rizika odhadovaného ekonomického vývoje podle Tomšíka působí proti růstu cen. Jde především o nejistoty kolem vývoje tuzemské ekonomiky a vývoje v zahraničí jako jsou ceny ropy nebo vývoj úrokových sazeb v EU. Dalším protiinflačním rizikem je podle ČNB i nárůst konkurence v oligopolních odvětvích. Bankovní rada měla podle Tomšíka na mysli zesíleny konkurenční boj v oblasti telekomunikací a plynárenství. Například telekomunikační operátoři v posledních týdnech výrazně zlevnily své neomezené tarify.