Centrální bankéř Švýcarska rezignoval

Philipp Hildebrand, předseda švýcarské centrální banky

Philipp Hildebrand, předseda švýcarské centrální banky Zdroj: reuters

Philipp Hildebrand, guvernér švýcarské centrální banky (SNB), rezignoval na svůj post. Švýcarská měna reagovala na zprávu prudkým oslabením k euru.

Hildebrand se k tomuto kroku odhodlal krátce před schůzi ekonomického výboru dolní komory švýcarského parlamentu, na které měl předseda SNB vysvětlovat měnové transakce své manželky. Švýcarský frank reagoval na zprávu o rezignaci šéfa centrální banky oslabením na páru s eurem na čtyřměsíční minima 1,2105 franku za euro.

Tlak na Hildebranda zesílil poté, co se ukázalo, že Kashya Hildebrandová, která dříve pracovala jako makléřka na devizovém trhu, 15. srpna prodala 400 tisíc franků za které nakoupila 504 tisíc dolarů. 6. září pak SNB, která již v té době masivně intervenovala na trzích, aby oslabila frank, vygradovala intervence prohlášením, že za jakoukoliv cenu zabrání dalšímu posilování franku. SNB na páru s eurem vytyčila strop 1,20 franku za euro, pod kterým hodlá frank držet. Švýcarský frank oslabil také na páru s dolarem. Když pak Hildebrandová prodala své dolary, vydělala přibližně 75 tisíc franků.

Její manžel na tiskové konferenci minulý týden ve čtvrtek tvrdil, že společné nákupy cizích měn následovaly po prodeji jejich alpské chaty na počátku loňského roku s cílem diverzifikovat portfolio držených deviz. O jejích srpnových aktivitách však prý nic nevěděl a prý je hlavnímu právníkovi SNB oznámil den poté, co se o nich dozvěděl.