Češi patří v přeshraniční spolupráci ke špičce

Evropská unie

Evropská unie Zdroj: ctk

Velmi utěšený pohled na celoevropské srovnání operačních programů přeshraniční spolupráce nabízí aktuální Měsíční monitorovací zpráva. Evropská komise dlouhodobě vysoko hodnotí programy s českou účastí pro jejich kvalitní fungování.

„Jako příklad dobré a bezproblémové praxe může sloužit třeba program Česko – Polsko. I ve finanční rovině si vede dobře. V době vyhotovení tohoto přehledu vykázal téměř 40 procent certifikovaných prostředků, což více než dvakrát překračuje celoevropský průměr, který činí 18,64 procenta,“ konstatuje Daniel Braun, 1. náměstek českého ministra pro místní rozvoj. Na druhé pozici žebříčku sledujícího objem certifikovaných výdajů se umístil program Bavorsko – Česko (34,38 procent výdajů).

Nad průměrem jsou ještě dva ze tří dalších českých programů přeshraniční spolupráce, a to s Rakouskem a Slovenskem.

Příkladnou ukázku takové spolupráce zaznamenali jistě ti, kteří se nedávno vypravili na Cyrilometodějské slavnosti na Velehrad. Při opravě tamní baziliky jsou realizovány dva projekty z programu Slovensko – Česko Cíle 3-Evropská územní spolupráce. Příjemci pomoci jsou římskokatolická farnost Velehrad a Dom společnosti Ježišovej Trnava.

První je zaměřený na obnovení původního způsobu přirozeného větrání prostor lapidária. Cílem druhého je rekonstrukce silnoproudých rozvodů včetně nového osvětlení baziliky. Dotace dosahuje výše 1,25 milionu eur. Za dva roky – při oslavách 1150. výročí příchodu věrozvěstů – tak bude moci velehradský svatostánek zářit v nové, plné kráse.

České čerpání z evropských fondů

» 65 981 podaných žádostí o podporu v celkové hodnotě 1 083,6 miliardy korun (142,6 procenta alokace NSRR*)
» 29 667 rozhodnutí/smluv o poskytnutí dotace v celkové hodnotě 495,9 miliardy korun (65,3 procenta alokace NSRR)
» 245,3 miliardy korun proplaceno příjemcům (32,3 procenta alokace NSRR)
» 104,1 miliardy korun certifikovaných výdajů předložených EK (13,7 procenta alokace NSRR) *) Národní strategický referenční rámec