Češi se zbláznili do hypoték, loni na ně padlo rekordních 155 miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Historicky nízké úrokové sazby a s tím související chuť Čechů refinancovat úvěry přispěly k rekordní výši poskytnutých hypoték. Jejich objem loni stoupl meziročně o 28 procent na 155 miliard korun a zároveň překonal i dosud nejúspěšnější rok 2007. Vyplynulo to z aktuálního odhadu lídra trhu Hypoteční banky.

„Vedle rekordních objemů byly rekordně nízké i úrokové sazby, které si v roce 2013 sáhly na své historické dno,“ vysvětlil šéf banky Jan Sadil.

Podle něj se na výsledné vysoké sumě oproti minulým letům podepsal trend refinancování, který podle odhadů tvořil třetinu celkové produkce. „Přesto je však zřetelný nárůst nových obchodů ve výši 19 procent,“ dodal Sadil.

Refinancování hypoték podle Sadila loni na celkovém objemu činilo zhruba 50 miliard korun, zatímco o rok dříve to bylo zhruba 34 miliard Kč. Nárůst ale podle něj odpovídá vývoji na hypotečním trhu v posledních letech.

Úrokové sazby byly nejníže loni v červnu, kdy klesly podle ukazatele Hypoindex na průměrnou hodnotu 2,95 procenta. Následně pak sazby mírně rostly, v listopadu dosáhla jejich průměrná úroveň 3,09 procenta.

Vývoj průměrné úrokové sazby během loňského roku:HypoindexHypoindex | Fincentrum HypoindexZdroj: Fincentrum Hypoindex

Vývoj v letošním roce je podle Sadila těžké odhadnout. „Minulý rok výrazně překročil naše očekávání a potvrdil, že přesné odhady je na začátku roku těžké predikovat,“ uvedl. Celkovou produkci bude i nadále podle něj ovlivňovat trend refinancování hypoték.

Lidé loni prostřednictvím hypoték nejvíce financovali koupi starších nemovitostí. Ve velkých městech pořízení starších bytů kategorie 2+1 nebo 1+1 velikosti do 60 metrů čtverečních, a v obcích do 50 tisíc obyvatel kupovali zájemci nejčastěji starší rodinné domky o velikosti do 120 metrů čtverečních.

Hypotéky poskytnuté občanům v mld. Kč:
Rok 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013
Objem hypoték 142,3 120,1 73,9 84,8 119,1 121,6 155*

*odhad Hypoteční banky (Zdroj: MMR, Hypoteční banka)

Výjimkou byla Praha, kde díky široké nabídce developerů převládal zájem o koupi větších bytů o velikosti 3+1. Klienti bank si v průměru berou úvěr 1,8 milionu korun na 70 procent zástavní hodnoty nemovitosti s fixací na pět let.

Hypoteční banka, která patří do skupiny ČSOB, podle Sadila potvrdila pozici hypoteční jedničky na českém trhu v nové produkci, když loni poskytla úvěry na bydlení za 43 miliard korun. Z pohledu bilance je s 200 miliardami korun pátou největší bankou v České republice.