Česká exportní banka se odklání od obřích transakcí, podporuje spíše střední firmy

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Brněnská firma Arkon Flow Systems dodá měřiče pro peruánské vodárny za 1,4 milionu korun. Pro transakci získala financování od České exportní banky.

Vůbec poprvé podpořila Česká exportní banka vývoz do Peru. Poskytla exportní úvěr brněnské firmě Arkon Flow Systems, která dodá správci vodárenské a kanalizační sítě v pobřežním městě Chimbote elektromagnetické průtokoměry celkem za 1,4 milionu korun.

Pro brněnskou firmu, jejíž tržby loni přesáhly dvacet milionů korun, patří Latinská Amerika ke klíčovým trhům. Dosud největší obchod udělala s vodárnami v kolumbijské Bogotě. Státní ČEB i tímto obchodem demonstruje, že se posouvá od velkých transakcí za miliardy korun k menším úvěrům pro střední podniky.

„Otevíráme trh, který je na seznamu zájmových zemí Exportní strategie České republiky. Tento obchod vyjadřuje naši strategii podpory malých a středních podniků při jejich expanzi na nové trhy,“ tvrdí generální ředitel ČEB Karel Bureš. Firma Arkon Flow Systems v Peru už dříve získala několik menších zakázek.

„Tentokrát jde o první obchod v oblasti vládních vodohospodářských projektů spojených s inovací, renovací a nově budovaných systémů pro zlepšení distribuce vody ve městech Peru,“ říká Šárka David Tichá, ředitelka Arkon Flow Systems. O další zakázky usiluje v peruánských městech Arequipa a Lima. O financování kontraktu požádala Arkon Flow Systems už poněkolikáté ČEB, neboť se na podpoře vývozu nedohodla s komerčními bankami.

„Zajištění exportního financování je zásadní v konkurenci s velkými firmami. Klíčové je také u vládních a veřejných tendrů,“ dodává Tichá. 

Tři čtvrtiny kontraktů ČEB připadly na menší firmy

ČEB v loňském roce financovala 59 obchodů, které spadají do kategorie malých a středních firem, což byly skoro tři čtvrtiny všech uzavřených kontraktů. Za letošních první pět měsíců uzavřela 29 smluv se středními firmami v objemu 351 milionů korun.„Z nich je sedm obchodních případů v objemu 284 milionů korun ve třech latinskoamerických státech – v Chile, Peru a na Kubě,“ uvedl mluvčí ČEB Jan Černý