Česká LBBW se mění na Expobank CZ, zaměření na bohatší klienty zůstává

Pobočka LBBW Bank na pražském Václavském náměstí

Pobočka LBBW Bank na pražském Václavském náměstí Zdroj: LBBW Bank CZ a.s.

Česká pobočka německé Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) bude do budoucna fungovat pod názvem Expobank CZ. Změna ve jméně přichází s dokončením akvizice ze strany rusko-lotyšské banky Expobank, vlastněné ruským podnikatelem Igorem Kimem. Expobank už dříve ujistila, že na strategii LBBW Bank CZ zaměřenou na bohatší klientelu se nic nezmění.

„Naší strategií je rozvíjet zavedenou strukturu banky, a to konkrétně ve firemním bankovnictví, obchodním financování, privátním bankovnictví a bankovních službách pro klientelu s nadprůměrnými příjmy,“ uvedl před časem nový předseda představenstva banky Máris Avotiňš. V souladu se svou mezinárodní strategií se chce Expobank v Česku zaměřit na rozvoj spolupráce s Ruskem, Lotyšskem, Německem a dalšími členskými státy EU.

Pro bohaté klienty

Cílem Expobank je poskytovat vysoce personalizované služby náročným klientům. V posledních letech Expobank prostřednictvím svého majoritního vlastníka Igora Kima a jeho týmu učinila několik významných investic, které přispěly k jejímu rychlému růstu. Vstup Expobank na český trh byl motivován snahou o rozšíření působnosti banky na další středoevropské trhy.

Česká spořitelna i Babiš

Německá banka se snažila svoji českou pobočku prodat již několik let. Důvodem byl mimo jiné fakt, že k odprodeji svých zahraničních aktiv se LBBW zavázala výměnou za státní finanční pomoc, kterou obdržela během finanční krize. Mezi zájemci o českou pobočku byli podle některých dřívějších informací nebo .

LBBW převzala českou banku v září 2008 od rakouské společnosti Bawag. LBBW patří s bilanční sumou kolem 30 miliard korun k malým tuzemským bankám. V Česku má zhruba 360 zaměstnanců a 18 poboček.

Úrok na spořicím účtu Air Bank opět míří dolů