Česká národní banka získá přesnější pravomoci pro případ krize na finančním trhu

ČNB

ČNB Zdroj: profimedia.cz

Česká národní banka dostane přesnější pravomoci, které bude moci využívat v případě krizí na finančním trhu. Počítá s tím novela zákona o ozdravných postupech, kterou podepsal prezident Miloš Zeman. Novela také upravuje fungování Garančního systému finančního trhu.

Většina změn je podle ministerstva financí technického charakteru. Mají umožnit hladší a efektivnější fungování rámce pro řešení případných krizí na finančním trhu, kdy se například banky nebo záložny dostanou do potíží.

Novela zákona z roku 2015 upřesňuje některá již převzatá ustanovení evropské směrnice o krizovém řízení BRRD (Bank Recovery and Resolution). Směrnice má sladit řešení selhání bank, družstevních záložen a obchodníků s cennými papíry a na základě doporučení výboru pro finanční stabilitu má vést k tomu, aby náklady selhání finančních institucí nesli věřitelé nebo společníci, a nikoli daňoví poplatníci.

Norma například nově zavádí oprávnění ČNB uložit finanční instituci vedení podrobného seznamu finančních smluv. To by mělo v případě, že se finanční instituce dostane do problémů, pomoci lépe posoudit účinnost jejího ozdravného plánu.

Norma rovněž novelizuje zákon o soudních poplatcích. Rozšiřuje seznam subjektů, které jsou osvobozeny od poplatků. Nově seznam zahrnuje ČNB, pokud bude navrhovatelem v insolvenčním řízení.

Celá novela je reakcí na zkušenost s fungováním zákona, který do českého právního řádu zavedl rámec pro ozdravné postupy a řešení krize úvěrových institucí a investičních podniků. Ty vypracovala a požaduje po členských státech EU. Navrhované úpravy vyplývají z praktických problémů spojených s aplikací zákona, jež nebylo možno vzhledem k jejich charakteru odhalit v průběhu samotné transpozice směrnice, uvádí materiál.

V případě Garančního systému finančního trhu, který má na starosti například výplatu pojištěných vkladů, norma přichází s tím, aby v otázce vnitřních předpisů mohla správní rada pověřit výkonnou radu jejich schvalováním.