Česká Sberbank loni výrazně zeštíhlila, propustila desetinu zaměstnanců

Sberbank

Sberbank Zdroj: Profimedia

Sberbank
Sberbank
Sberbank
Sberbank
Sberbank
7
Fotogalerie

Bankovní dům Sberbank CZ rozjel v minulém roce transformaci, která má za cíl zvýšit jeho konkurenceschopnost a efektivitu. Banka v rámci těchto změn výrazně zeštíhlila, když počet zaměstnanců klesl o zhruba deset procent na osm set čtyřicet.

„Snížili jsme počet zaměstnanců o více než osmdesát,“ uvedl finanční ředitel banky Dušan Baran s tím, že dopad na hospodaření banky v podobě poklesu personálních nákladů by se měl projevit v letošním roce. Snaha o efektivitu ale nekončí. „Budeme pravděpodobně optimalizovat zdroje i letos,“ dodává Baran.

Snižování počtu zaměstnanců je trend, který jde napříč celým bankovním sektorem. V minulém roce se propouštělo například v největších tuzemských bankovních domech, které se budou zbavovat zaměstnanců i letos.

Podle dřívějších informací E15 z bankovních kruhů odejdou stovky lidí z Československé obchodní banky (ČSOB) a Komerční banky (KB). Za snižováním počtu zaměstnanců jsou organizační změny v bankách, tlak na udržení zisků a obavy z fintech společností.

KB banka již loni vytvořila v rámci tříletého programu mohutnou rezervu na odstupné ve výši 223 milionů korun, která by při odstupném ve výši tří platů stačila na odchod zhruba tisícovky zaměstnanců. Část pracovníků ale odešla již loni. Okolo dvou set lidí by mělo opustit ČSOB.

Bankovní domy přitom propouští v době, kdy se jim daří. Konkrétně Sberbank dosáhla v minulém roce čistého zisku ve výši 377 milionů korun. Bance pomohl růst úrokových sazeb na trhu a zájem drobných klientů o úvěry. Oproti předchozímu roku jde ale o jedenáctiprocentní pokles. V roce 2017 měla totiž banka zisk ve výši 424 milionů korun.

„Zisk 377 milionů je jeden z nejlepších výsledků v historii Sberbank,“ uvádí Baran. Například v roce 2017 byl výsledek podle něj ovlivněn rozpuštěním opravných položek na problémový úvěrový případ, což vylepšilo zisk o přibližně osmdesát milionů korun.