Česká spořitelna nově nabízí hypotéku na pronájem

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: Novak Tomas/Euro

Od června bude Česká spořitelna nově poskytovat hypotéku, kterou bude možné financovat například nákup činžovního nebo rodinného domu s nebytovými prostory a dále ho pronajímat.

„Na českém trhu pozorujeme nový trend – klienti mají více než dříve zájem o hypotéku nikoliv jako o způsob zajištění vlastního bydlení, ale jako druh investice,“ řekla webu finexpert.cz Veronika Jančová, ředitelka úseku řízení retailových produktů České spořitelny.

Hypotéka na pronájem je určena pro klienty, kteří mají zájem o koupi činžovního domu, rodinného domu s nebytovými prostory, bytu či rekreačního objektu za výhodných podmínek úvěru na bydlení a následně jej pronajímat. Nově je také možné při dokládání příjmů využít právě příjmy z pronájmu pořizované nemovitosti, a to až do výše 60 % nájemného u bytových jednotek a 30 % nájemného u nebytových jednotek.

Hypotéky klesly na další rekordní dno: 2,88 procenta

Úrokové sazby hypoték v dubnu opět potěšily klienty. Průměrná sazba propadla na 2,88 procenta, a dostala se tak opět na nejnižší hodnotu za dobu sledování ukazatele Fincentrum Hypoindex. Předchozí minimum bylo v březnu, kdy průměrná sazba činila 2,93 procenta. Hypoindex sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace od roku 2003.

Sazby tak úspěšně otestovaly předchozí dno a odepsaly dalších 0,05 procenta. Meziročně úrokové sazby klesly o 0,2 procenta.

Výrazné snížení úrokových sazeb hypoték pocítí především domácnosti na svých rodinných rozpočtech. Klient, který před pěti lety čerpal hypoteční úvěr milion korun za průměrnou úrokovou sazbu, ho mohl v dubnu refinancovat (či refixovat) s průměrnou úsporou 1411 korun měsíčně při zachování dvacetileté splatnosti.

Ceny nových bytů zůstanou letos příznivé