Česká spořitelna ve čtvrtletí zvýšila zisk o 17 procent

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: profimedia.cz

Česká spořitelna (ČS) zvýšila za letošní 1. čtvrtletí čistý zisk o 17,2 procenta na 4,46 miliardy korun. Provozní zisk banky podle neauditovaných výsledků vzrostl o 2,8 procenta na 6,83 miliardy korun. Na hospodářské výsledky za letošní první čtvrtletí měl podle banky vliv především růst čistého úrokového výnosu, meziroční pokles tvorby opravných položek na úvěrová rizika a pokles provozních nákladů. Mateřská rakouská Erste Group Bank zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk o 7,8 procenta.

Čistý úrokový výnos se zvýšil o 5,1 procenta na 7,84 miliardy korun. Rostly úrokové výnosy z dluhopisů díky nárůstu jejich objemu v bilanci banky. Zároveň banka snížila úrokové náklady na vlastní emitované dluhopisy a podřízený dluh. Také se mírně zvýšil čistý úrokový výnos z klientských úvěrových obchodů.

Bilanční suma dosáhla 911,51 miliardy korun, což představuje pokles o 2,6 procenta. „Meziročně se zvýšil objem portfolií cenných papírů zejména dluhopisů a snížil se objem mezibankovních pohledávek zejména repoobchodů,“ uvedla ČS.

Díky nárůstu hypotečních úvěrů a vyššího úvěrování podnikatelských subjektů se bance meziročně zvýšil objem celkového portfolia klientských úvěrů o 3,3 procenta na 482,22 miliardy korun. Klientské vklady meziročně klesly o 1,6 procenta na 691,25 miliardy korun, vklady občanů ale stouply o 2,5 procenta na 540,66 miliardy korun.

Erste očekává letos růst, bude ale zřejmě menší než loni

Rakouská bankovní skupina , která Českou spořitelnu ovládá, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk o 7,8 procenta na 346,5 milionu eur (zhruba 8,6 miliardy korun).

Nižší provozní výnosy vedly navzdory redukci provozních nákladů v prvním čtvrtletí proti stejnému období loňského roku k poklesu provozního zisku o 11,2 procenta na 915,7 milionu eur. Příčinou tohoto vývoje byl v první řadě pokles čistého zisku z obchodních operací způsobený nižšími výnosy z ocenění, uvedla banka.

„Zatímco hospodářské prostředí v Rumunsku a v Maďarsku zůstalo obtížné, vývoj důležitých klíčových trhů v Rakousku, v České republice a na Slovensku byl i nadále velmi dobrý,“ uvedl předseda představenstva Erste Group Bank AG.

Banka uvedla, že většina klíčových trhů Erste Group by sice dle prognóz měla letos zaznamenat růst, ale na nižší úrovni než v roce 2011. Tento vývoj je v souladu s klesajícím výhledem v eurozóně ve druhém pololetí roku 2011. V Maďarsku a v Chorvatsku banka předpokládá mírně negativní vývoj ekonomiky.