Česká spořitelna vydělala o třetinu více, za výsledky před pandemií přesto stále zaostává

Pobočka České spořitelny na Václavském náměstí v Praze

Pobočka České spořitelny na Václavském náměstí v Praze Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

České spořitelně stoupl za první tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk meziročně o 36,3 procenta na 10,8 miliardy korun, stále však zaostává za ziskem 13 miliard korun za prvních devět měsíců předpandemického roku 2019. Více než třetinový nárůst zisku byl podle banky ovlivněn nižší tvorbou opravných položek na rizika v letošním roce.

Provozní zisk banky vzrostl o 3,8 procenta na 16,2 miliardy korun. Spořitelně pomohlo oživení ekonomiky v posledních měsících spolu s nízkou nezaměstnaností, která se projevila rostoucí poptávkou domácností. "Tyto trendy jsou patrné i v datech České spořitelny vykazovaných k 30. září 2021, a to jak v oblasti úvěrů, tak i vkladů," uvedl člen představenstva ČS Ivan Vondra.

Vývoj klientských úvěrů banky byl nadále tažen soukromými hypotékami, u kterých spořitelna zaznamenala meziroční růst celkového portfolia o 14,3 procenta. Objem úvěrů podnikatelům stagnoval.

Vklady spořitelně vzrostly meziročně o 9,3 procenta na téměř 1,26 bilionu korun. Vklady domácností byly vyšší o téměř 15 procent, u firem stouply o 4,5 procenta. Naproti tomu vklady klientů veřejného sektoru klesly meziročně o zhruba 12 procent na 134,1 miliardy korun.

Čistý úrokový výnos, který je nejdůležitější složkou provozních výnosů, stoupl spořitelně meziročně o více než dvě procenta na 22,3 miliardy korun. Důvodem bylo kromě růstu úvěrů klientů i zvýšení úrokových sazeb Českou národní bankou.

Spořitelna je největší česká banka podle počtu klientů, kterých má kolem 4,5 milionu. Rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která Českou spořitelnu vlastní, je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Skupina v prvních třech čtvrtletích letošního roku více než zdvojnásobila čistý zisk na 1,45 miliardy eur (zhruba 37 miliard korun).