Český úrokový masakr. Do konce roku mohou být sazby ČNB až dvojnásobné

Finanční trhy podle průzkumu deníku E15 sázejí do konce roku ještě na dvojí výrazné zvýšení úrokových sazeb.

Finanční trhy podle průzkumu deníku E15 sázejí do konce roku ještě na dvojí výrazné zvýšení úrokových sazeb. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Česko si ještě nevydechlo z posledního masivního utažení úroků ze strany centrální banky a už vyhlíží další masakr. Finanční trhy totiž podle průzkumu deníku E15 sázejí do konce roku ještě na dvojí výrazné zvýšení úrokových sazeb. Zatímco v první fázi centrální bankéři zřejmě zopakují zářijový razantní krok už příští týden, druhé kolo čeká zemi patrně v prosinci. Vánoční svátky tak země může oslavit s nejvyšším základním úrokem v ekonomice za posledních třináct let. 

„Za dveřmi je další zasedání a podle všech signálů se zdá, že se dočkáme dalšího utažení, které bude všechno jen ne standardní, čtvrtprocentní. Růst sazeb o celý procentní bod by nás neměl překvapit,“ soudí o výsledku jednání bankovní rady příští čtvrtek analytik Conseq Investment Managementu Martin Lobotka.

Rozhodující část trhu nicméně počítá s listopadovým zvýšením sazby o půl až o tři čtvrtě procentního bodu, ovšem s pravděpodobným dalším dějstvím o měsíc později. „Trh navíc sází na další zvýšení o půl procentního bodu na prosincovém zasedání. Nicméně poté již neočekávám dramatičtější utahování v roce 2022,“ říká ekonom společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Video placeholde
Inflace. Zdražuje se nejvíce za posledních 13 let • Videohub
 

Na možnost intenzivního listopadového zvýšení poukázal v závěru října viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký. „Určitě to nebude standardní ,hike‘. V listopadu se bude pravděpodobně opět rozhodovat mezi zvýšením o půl nebo o tři čtvrtiny procentního bodu,“ uvedl Tomáš Nidetzký pro agenturu Reuters.

Po zářijovém zdvojnásobení je základní sazba ČNB na úrovni 1,5 procenta. V extrémním případě by tak prý Česko končilo letošní rok na sazbě 2,75 procenta, tedy jedenáctinásobku výše sazby z letošního ledna, kdy banka držela čtvrt procentního bodu. Vyšší sazby panovaly v zemi naposledy v říjnu roku 2008 na prahu globální finanční krize.

„Úrokové sazby do konce roku určitě pokoří hranici dvou procent, ne-li tří. Nejsou zde žádné indikátory, že by měla inflace v následujících měsících polevit,“ dodává partner fondu DaVinci Investments Vlastimil Bijota. Experti zdůrazňují toxickou kombinaci inflačních faktorů počínaje rozpadem dodavatelských řetězců napříč trhem přes rostoucí ceny energií až po stále silné vládní stimuly.

„Troufám si odhadnout dvojí zvednutí základní sazby ČNB, a to o tři čtvrtě procentního bodu ve dvou vlnách. Inflace má totiž stále rostoucí tendenci,“ doplňuje Jakub Veverka z realitního portálu Videobydleni.cz. Motivací bankéřů je podle něho i tvrdší koruna. „To by mohlo pomoci ztlumit takzvaně dovezenou inflaci,“ dodává Veverka.

Pro ČNB bude důležité potlačit především sílící inflační očekávání, která se pak přelévají do skutečného růstu cen, což ovšem nepůjde tak rychle. „Restriktivnější politika se na pomalejším růstu cen podepíše až v horizontu několika měsíců,“ dodává Pfeiler. Do prosincového rozhodnutí ČNB nicméně ještě promluví aktuální ekonomická data.

„V listopadu počítáme se zvýšením sazeb ČNB o půl procentního bodu, v prosinci o další čtvrt. Záviset samozřejmě bude na datech o vývoji ekonomiky a inflace, která v průběhu příštích týdnů budou publikována,“ dodává ekonom Deloitte David Marek. 

Inflace vystoupala během září na překvapivě vysokých 4,9 procenta, přičemž nejméně do konce roku má dále silně růst. Podle průzkumu deníku E15 přitom mohou spotřebitelské ceny v závěru roku oproti loňsku povyrůst až o sedm procent. „Inflace je vysoko nad tolerančním pásmem České národní banky,“ zdůrazňuje dvouprocentní inflační cíl bankéřů Tomáš Tyl ze společnosti Fichtner.