Česká spořitelna zruší některé poplatky, zato zdraží výběry z bankomatů

Česká spořitelna (ilustrační foto)

Česká spořitelna (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 3.0 SJu (cs:SJu) via Wikimedia

Česká spořitelna ve svém novém ceníku od ledna 2014 ruší některé poplatky, sankce za nesplácení úvěrů však bude vyšší. Všechny peněžní ústavy připravují úpravy všeobecných obchodních podmínek v souvislosti s účinností nového Občanského zákoníku.

Česká spořitelna zruší celkem 11 poplatků. Od příštího roku nebude účtovat šestikorunový poplatek za změnu PIN u platebních karet, za odemknutí či zamknutí karty, za změnu transakčních limitů u platební karty, za vklad hotovosti přes bankomat ČS. Dále nebude u spotřebitelských a hotovostních úvěrů účtovat poplatek 500 korun za potvrzení o zůstatku na účtu zpracované na žádost klienta, 200 korun za sjednání úvěru na sporožirovému účtu na dobu neurčitou v pobočce a poplatek 150 korun za změnu limitu na sporožirovému účtu na dobu neurčitou z podnětu klienta v pobočce.

Které služby České spořitelny budou od příštího roku bez poplatku
Změny PIN u platební karty
Odemknutí nebo zamknutí karty
Změna transakčních limitů u platební karty
Vklad hotovosti přes bankomat ČS
Potvrzení o zůstatku u spotřebitelských a hotovostních úvěrů
Sjednání úvěru sporožirového účtu na dobu neurčitou
Změna limitu na sporožirovém účtu na dobu neurčitou

Dražší výběry z bankomatů

Více peněz zaplatí klienti, kteří budou vybírat peníze z bankomatu pomocí kreditních karet. Zatímco do konce roku budou moci vybírat z bankomatů ČS a v cizině z bank Erste peníze za poplatek 19 Kč, od ledna to bude 39 korun. V bankomatech jiné banky v ČR to bude 49 proti nynějším 40 korunám.

Výběry z bankomatů budou dražší
nyní od 1. 1. 2014
Výběr z bankomatů kreditní kartou 19 Kč 39 Kč
Výběr u jiné banky 40 Kč 49 Kč

U debetních karet banka poplatky nemění. Sankce za nesplácení úvěru u kreditní karty bude 500 korun. Jde o sloučení dvou sazeb, nyní cena za správu klienta v prodlení činí 300 korun, cena za nedodržení data splatnosti kreditní karty 250 korun. Spořitelna dále ruší poštovné za poslání upomínky nebo výzvy při nesplácení úvěru.

Další banky: žádné zásadní změny

ČSOB nový sazebník od ledna 2014 chystá. „Změny by neměly být nějak zásadní, v naprosté většině jde o změny textací, popřípadě doplnění v návaznosti na nový občanský sazebník,“ řekla ČTK mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

Komerční banka žádné zásadní změny v sazebníku nechystá. Banka podle mluvčí Moniky Klucové dlouhodobě rozvíjí koncept cenové politiky MojeOdměny, který zavedla v roce 2011.

Také Raiffeisenbank prý jen sjednocuje ceny tří marginálnich poplatků využívaných jen velmi malým počtem klientů. K žádným změnám u standardně využívaných služeb nedochazí, dodal mluvčí banky Tomáš Kofroň.