Česká spořitelna zvýšila zisk na skoro 18 miliard, dařilo se i mateřské Erste Group

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: Novak Tomas/Euro

Bankomat České spořitelny
Tomáš Salomon, předseda představenstva České spořitelny
3
Fotogalerie

Čistý zisk České spořitelny loni vzrostl o 15,5 procenta na 17,7 miliardy korun. Bance pomohl pokračující pozitivní vývoj české ekonomiky. Mateřská skupina Erste Group loni zvýšila provozní zisk o 8,7 procenta na 2,97 miliardy eur.

„Česká ekonomika nadále profitovala z příznivého makroekonomického vývoje, navzdory postupnému zpomalování hospodářského růstu. Pokračoval také růst spotřeby českých domácností, který poháněly nízká nezaměstnanost a pozitivní nálada domácností,“ uvedla banka.

Provozní zisk banky stoupl o 8,6 procenta na 22,5 miliardy korun. Čistý úrokový výnos spořitelny za loňský rok vzrostl v porovnání s rokem 2018 o 8,8 procenta na 30,3 miliardy korun.

„Růst byl způsoben rostoucími klientskými úvěrovými obchody a vklady a zvyšováním úrokových sazeb Českou národní bankou během let 2018 a 2019,“ uvedla banka.

Domácnostem banka loni půjčila 410,4 miliardy, podnikatelským subjektům 257 miliardy korun. Objem hypoték fyzickým osobám meziročně stoupl o osm procent a spotřebitelských úvěrů o 4,7 procenta. Objem úvěrů celé Skupiny ČS loni vzrostl o necelých pět procent na 740,1 miliardy korun.

Česká spořitelna je největší bankou v Česku podle počtu klientů, na konci loňského roku jich bylo 4,6 milionu.

Vlastníkem České spořitelny je rakouská finanční skupina Erste Group. Její čistý zisk loni klesl o 18 procent na 1,47 miliardy eur, na vině byly jednorázové položky. Banka své hospodářské výsledky hodnotí pozitivně, navrhuje proto zvýšit dividendu o sedm procent na 1,5 eura na akcii.