České banky mají v Evropě nejméně rizikových úvěrů na nemovitosti

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: stargroup.cz

České banky mají spolu se švédskými nejméně rizikových úvěrů na nemovitosti v Evropě. Finanční ústavy Česku jsou také více ochotné financovat i spekulativní projekty, hlavně u průmyslových nemovitostí. U nich požadují menší množství předem uzavřených nájemních smluv. Vyplývá to z průzkumu financování realitního trhu KPMG Property Lending Barometer.

Kromě průmyslových nemovitostí banky více financují rezidenční projekty, naopak úvěrování kancelářských budov pokleslo. Banky působící na českém trhu stále dávají přednost financování hotových projektů, které generují příjem z pronájmu, místo financování nových developerských projektů.

„Česká republika se tak řadí po bok západním ekonomikám. Nejmarkantnější rozdíl je mezi ČR a Polskem, kde naopak vzhledem k malé nabídce dokončených projektů převládá financování projektů nových,“ uvedla KPMG.

Průzkumu se zúčastnilo přes 90 bank a finančních institucí v 21 evropských zemích

České banky jsou ve srovnání s bankami v jiných zemích s vlastní měnou také ochotny ve vyšší míře poskytovat financovaní v eurech.

Průzkumu se zúčastnilo přes 90 bank a finančních institucí v 21 evropských zemích. Vedle České republiky se do něj zapojily Bulharsko, pobaltské státy, Nizozemsko, Chorvatsko, Itálie, Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Švédsko, Švýcarsko, Turecko a Velká Británie. Autoři průzkumu hovořili s vedoucími oddělení nemovitostí, financování projektů nebo řízení rizik bank.