České spořitelně klesl zisk, celé Erste se ale dařilo

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Česká spořitelna
Bankomat České spořitelny
3
Fotogalerie

České spořitelně loni klesl čistý zisk meziročně o 5,5 procenta na 14,6 miliardy korun. Pokles banka přičítá tomu, že předloňský výsledek jednorázově vylepšil příjem z prodeje akcií společnosti Visa Europe. Bez tohoto vlivu by se čistý zisk meziročně zvýšil o 2,1 procenta. Neauditované konsolidované výsledky dnes Česká spořitelna zveřejnila na svých internetových stránkách.

Provozní zisk Česká spořitelny se loni snížil o 5,4 procenta na 19 miliard korun. Důvodem poklesu je podle banky snížení čistých výnosů z poplatků a provizí a také výnosů z pronájmu nemovitostí a mírný nárůst provozních nákladů. Bilanční suma banky ke konci loňska činila téměř 1,33 bilionu korun a meziročně vzrostla o 24,6 procenta.

Čisté výnosy z poplatků a provizí klesly v meziročním srovnání o 5,4 procenta na 8,8 miliardy korun. "Tento pokles byl částečně kompenzován rostoucími výnosy z investičních produktů, zejména podílových fondů, správy aktiv a cenných papírů a příjmy z prodeje pojistných produktů," uvedla spořitelna.

Čistý zisk z obchodních operací se proti roku 2016 snížil o 5,6 procenta na 2,7 miliardy korun. Provozní náklady naproti tomu meziročně stouply o půl procenta na 18,2 miliardy korun. Zvyšovaly je výdaje na marketing a informační technologie, spořitelna ale snížila náklady na kancelářské prostory a poradenské služby.

Objem úvěrů loni vzrostl o 9,8 procenta na 651,1 miliardy korun. Zvýšil se u hypoték, spotřebitelských i firemních úvěrů. Závazky banky ke klientům vzrostly o 8,8 procenta na 856,5 miliardy korun.

Ke konci loňska Finanční skupina ČS měla 4,67 milionu klientů. Počet bankomatů a platbomatů se loni zvýšil o 62 na 1704 zařízení.

Výsledky dnes zveřejnila také rakouská bankovní skupina Erste Group Bank, která Českou spořitelnu ovládá. Loni zaznamenala rekordní čistý zisk, zvýšil se na 1,31 miliardy eur (33 miliard korun) z 1,26 miliardy v předchozím roce.

Roční výsledek je v souladu s očekáváním analytiků. Provozní výnosy byly na téměř stejné úrovni, když dosáhly 6,67 miliardy eur (170 miliard korun), a oproti roku 2016 se tak snížily o 0,3 procenta.

"Výsledky byly meziročně lepší díky relativně nižším opravným položkám na špatné úvěry, což potvrzuje dobrou kvalitu úvěrového portfolia a pozitivní situaci v ekonomikách regionu střední a východní Evropy," řekl analytik BH Securities Martin Vlček. Negativem je podle něj růst nákladů na mzdy a IT investice. Investice do digitalizace banky by nicméně měly postupně vést ke snížení počtu pracovních sil a zmírnění tlaku růstu mezd na náklady společnosti, dodal. Akcie Erste Bank na pražské burze po 10:15 rostly o 3,35 procenta na 1033,50 korun.

Banka vyzdvihla "výjimečný čistý příliv klientských vkladů ve výši 13 miliard eur a silnou poptávku ze strany podnikatelů a domácností". Těm podle svého vyjádření poskytla nové úvěry v objemu přesahujícím devět miliard eur.

Další velké české banky zveřejnily údaje o loňském hospodaření už dřív. Komerční banka zvýšila čistý zisk o 8,5 procenta na 15,274 miliardy korun, skupině ČSOB čistý zisk stoupl meziročně o 16 procent na 17,5 miliardy korun. Monetě Money Bank loni konsolidovaný čistý zisk klesl meziročně o 3,2 procenta na 3,9 miliardy korun.