České spořitelně klesl zisk o pět procent, vydělala 14 miliard

Budovy České spořitelny v Praze

Budovy České spořitelny v Praze Zdroj: siebert martin/euro

České spořitelně klesl loni čistý zisk meziročně o 5,2 procenta na 14,3 miliardy korun. Důvodem byly nižší provozní výnosy a mírný růst provozních nákladů. Konsolidované a neauditované výsledky podle mezinárodního účetnictví zveřejnila banka, která je největším tuzemským finančním ústavem podle počtu klientů. Akcie mateřské Erste Group se obchodují na pražské burze.

Provozní zisk spořitelny loni meziročně klesl o 7,6 procenta na 21,2 miliardy korun. „Provozní výnosy se snížily v důsledku přetrvávajících nízkých tržních úrokových sazeb, kde ani zrychlený růst úvěrů nedokázal zvrátit negativní vývoj čistého úrokového výnosu,“ uvedla banka. Za růstem provozních nákladů jsou mimo jiné investice do vývoje nových digitálních aplikací.

Generální ředitel banky Tomáš Salomon označil uplynulý rok za úspěšný. „Klientům jsme vedle nových služeb přinesli i technologické inovace v mobilním a internetovém bankovnictví. Růst klientských obchodů jednoznačně potvrzuje důvěru v naše produkty a služby,“ uvedl.

Úvěry v hrubém vyčíslení vzrostly o 5,9 procenta na 548,8 miliardy korun. Objem hypoték fyzickým osobám vzrostl meziročně o 11,8 procenta. Vklady se meziročně zvýšily o 4,9 procenta na 713,8 miliardy korun. Bilanční suma vzrostla o 6,3 procenta na 959,6 miliardy korun.

Přečtěte si:

Poměr nákladů a výnosů se zvýšil na 46,8 procenta ze 44,3 procenta o rok dřív. Provozní náklady spořitelna loni zvýšila o 1,9 procenta na 18,6 miliardy korun, zahrnují také příspěvek do Fondu pojištění vkladů, který poprvé překročil hranici jedné miliardy Kč. Meziročně narostl příspěvek o osm procent v souvislosti s růstem objemu pojištěných vkladů.

„Klientské úvěry vzrostly v roce 2015 o 6,5 procenta, čistý úrokový výnos však klesl. Tento trend by měl i nadále pokračovat vlivem prostředí nulových úrokových sazeb,“ komentoval výsledky analytik společnosti Colosseum František Bostl. Hlavně z tohoto důvodu se podle něj meziročně snížil čistý zisk banky. K dosažení vyššího zisku nepomohly, ani nižší náklady na úvěrová rizika, které klesly meziročně o téměř třetinu, dodal.

Konkurenční Komerční bance klesl loni čistý zisk meziročně o 1,5 procenta na 13,13 miliardy korun. Čistý zisk UniCredit Bank naopak stoupl o 15 procent na 5,6 miliardy korun, ČSOB vzrostl o tři procenta na 14 miliard korun a Raiffeisenbank o 23,9 procenta na rekordních 2,54 miliardy korun.

Rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která Českou spořitelnu vlastní, vykázala loni po předloňské ztrátě čistý zisk 968,2 milionu eur (26,2 miliardy korun).

Česká spořitelna ruší staré účty. Můžete se bránit?