Erste Bank po předloňské ztrátě vykázala zisk přes 26 miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Stepan Bruner, E15

Rakouská bankovní skupina Erste Group Bank, která ovládá Českou spořitelnu, po předloňské ztrátě vykázala loni čistý zisk 968,2 milionu eur (26,2 miliardy korun). Provozní výnosy klesly meziročně o 1,5 procenta na 6,77 miliardy eur (183,2 miliardy korun), sdělila banka, která předloni vykázala po zpřesnění dat ztrátu 1,38 miliardy eur (37,3 miliardy korun). Erste navrhne z loňského zisku výplatu dividendy.

Generální ředitel banky Andreas Treichl uvedl, že Erste loni snížila rizikové náklady, problémem je ale nynější prostředí nízkých úrokových sazeb, což se odráží v poklesu provozního zisku. „Pozitivní stránkou je, že jsme dosáhli solidního růstu úvěrů v retailové o korporátní oblasti,“ poznamenal Treichl.

„Erste dnes příjemně překvapila hlavně čistým ziskem, který byl o více než třetinu vyšší než odhady analytiků,“ komentoval výsledky analytik společnosti Colosseum František Bostl. Jedním z důvodů byly podle něj nižší odpisy a náklady na rizika, které klesly oproti předchozímu roku na polovinu. Pozitivní pro investory je pak dividenda. Její výplatu si ovšem Erste nebude moci dovolit věčně, myslí si Bostl.

Provozní zisk se loni snížil o 6,1 procenta na 2,9 miliardy eur. Rizikové náklady, které představují ztrátu ze znehodnocení finančních aktiv nevykázaných do zisku nebo ztráty, klesly o 65 procent na na 729,1 milionu eur.

Vedení Erste Bank navrhne za loňský rok dividendu půl eura (zhruba 13,5 koruny) na akcii. Je to v souladu s předchozím prohlášením, že výplata se bude pohybovat v rozmezí 40 až 50 centů na akcii. Za rok 2014 banka dividendu nevyplatila. S akciemi Erste Group Bank se obchoduje na vídeňské, pražské a bukurešťské burze.

Akcie ErsteAkcie Erste | e15

Objem úvěrů a pohledávek za klienty loni vzrostl o 4,2 procenta, vklady se zvýšily o 4,3 procenta. Bilanční suma stoupla o 1,7 procenta na 199,7 miliardy eur, vlastní kapitál narostl o víc než desetinu na 14,8 miliardy eur.

V samotném čtvrtém čtvrtletí banka zvýšila čistý zisk na 204 milionů eur ze 42 milionů o rok dřív. Výrazně tak překonala odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru čekali zisk 172 milionů eur. Provozní výnosy ve čtvrtletí klesly o 4,5 procenta na 1,68 miliardy eur.

Pro letošek banka předpokládá, že trh bude nahrávat úvěrové expanzi, negativně ale budou působit nízké úrokové sazby. Podporu svého hospodaření banka očekává z prodeje podílu ve společnosti Visa za 127 milionů eur před zdaněním.

Erste je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Vedle České republiky a Rakouska působí v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, v Chorvatsku a v Srbsku. České spořitelně, největší tuzemské bance podle počtu klientů, loni klesl čistý zisk meziročně o 5,2 procenta na 14,3 miliardy korun.

Česká spořitelna ruší staré účty. Můžete se bránit?