Česko nechystá odškodnění diplomatů na Kypru

Kypr, daně

Kypr, daně Zdroj: ctk

Británie již ohlásila, že v případě uvalení srážkové daně na konta v kyperských bankách dodatečně odškodní své vojáky a státní zaměstnance působící na ostrově. Česko žádný takový krok neplánuje. „Nic podobného se nechystá,“ potvrdila serveru E15.cz Pavla Veličkinová z tiskového odboru ministerstva zahraničí.

Pokud kyperský parlament nakonec neochrání malé střadatele s vklady do výše 20 tisíc eur, zhruba desítka zaměstnanců české ambasády v Nikósii po schválení zákona přijde o část svých úspor. Podobně na tom budou i sousední Slováci. Ti ale mají na rozdíl od Česka na Kypru také 180 vojáků v rámci mírové operace UNFICYP.

Celkově česká komunita na Kypru čítá asi 500 lidí. Většinou jde o ženy provdané na Kypr. Mnohem pestřejší česko-kyperské vztahy panují v byznyse. Na Kypru působí česko-kyperská komora se dvěma desítkami členů. Ta ale pokrývá jen zlomek obrovského zájmu českých podnikatelů o Kypr jako destinaci pro založení firmy.

Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA) loni napočítala v českém obchodním rejstříku 1904 firem, jejichž majitel je registrován na Kypru. Většinou ale jde jen o formalitu, která má usnadnit daňovou optimalizaci.