Český akciový trh v Evropě propadá

Burzovní palác

Burzovní palác Zdroj: Euro Tomas Novak

Investoři do českých akcií přišli od ledna už o deset procent hodnoty svých aktiv. A domácí burzovní paralýza má pokračovat minimálně po zbytek letošního roku. Ziskuchtivým hráčům tak nezbude než vycestovat do zahraničí. Přes Atlantik však létat netřeba, letošní akciový podzim by měly ovládnout burzy v Londýně a Paříži. Vyplývá to z analýz expertů Komerční banky a Société Générale (SG).

„Očekáváme, že český akciový trh do konce roku nedozná velkých změn, hlavní evropské burzy by měly naopak mírně růst,“ uvádí Josef Němý z Komerční banky. Největší šance analytici připisují britským a francouzským akciím, jež by ve zbytku roku měly posílit o tři až pět procent.

Skóre pro Prahu se příliš nezlepší ani v delším horizontu. „Do roka očekávám růst domácího trhu maximálně o pět procent,“ uvádí Petr Žabža z Patria Directu. Naopak v Evropě se má růst v příštím roce naplno rozvinout. Analytici SG očekávají v příštích dvanácti měsících 14procentní růst doposud opomíjených španělských a italských akcií. Dvouciferné zisky mají nabídnout i burzy hlavních evropských ekonomik.

„Ocenění evropských akcií je v porovnání s historickými průměry poměrně nízké,“ potvrzuje analytik Jaroslav Vybíral z ČSOB.
Evropa může v hledáčku akciových investorů zbýt jako poslední logická volba. „Fed dříve či později omezí kvantitativní uvolňování, což se nepříznivě odrazí na rozvíjejících se trzích,“ míní Vybíral. Experti však varují i před ostrým propadem na Wall Street. Politika Fedu srazí ceny amerických aktiv, stojí v česko-francouzské akciové studii. „Americké akcie by měly v horizontu dvou až tří let pouze stagnovat,“ uvádí Němý.

Ze sektorového pohledu experti vidí potenciál v kombinaci moderny a tradice. „Sektorově se nám nejvíce líbí technologie a nezbytné spotřební zboží,“ uvádí Martin Krajhanzl z České spořitelny. Bodovat by měly i finance. „V rámci západoevropských odvětví jsme optimističtí vůči finančnímu sektoru,“ dodává Němý.