Cetelem přestal existovat. Je součástí francouzského giganta BNP Paribas

BNP Paribas

BNP Paribas Zdroj: Laurent Vincenti, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Lídr nebankovního trhu s půjčkami v Česku, společnost Cetelem, už formálně neexistuje. Francouzská bankovní skupina BNP Paribas oznámila, že dokončila fúzi se svou dceřinou firmou, která v Česku nabízí úvěrové produkty na více než čtyřech tisícovkách obchodních míst.

„K 31. květnu 2015 přestává Cetelem ČR existovat, majetek a závazky přechází na BNP Paribas Personal Finance SA, po skončení formálních procedur bude Cetelem vymazán z obchodního rejstříku,“ uvádí BNP Paribas v regulatorním hlášení České národní bance.

Zprávy o chystané fúzi přinesla média už dříve, Celý projekt přeshraniční fúze české nebankovní společnosti Cetelem se svou mateřskou společností BNP Paribas připravovala francouzská strana za dozoru svého regulátora a projekt probíhá již od minulého roku. Česká národní banka přitom souhlas s fúzí vydat nemusela, akceptuje povolení, které firmy dostaly od francouzské strany.

BNP Paribas bude moci využít silnou pozici Cetelemu, jenž umožňuje půjčky v tisícovkách kamenných a internetových obchodů, vydal přes milion kreditních karet a půjčuje přes internet. Naopak jí ale zatím bude chybět klasická pobočková síť, kterou Češi navzdory boomu on-line bankovních služeb po finančních institucích stále v průzkumech vyžadují.

Cetelem je největší nebankovní poskytovatel úvěrových produktů na českém trhu se specializací na půjčky a spotřebitelské úvěry. Mezi jeho hlavní konkurenty patří například společnosti Home Credit, Cofidis, Essox a Profi Credit.