Čína snižuje požadavek na rezervy bank, popáté za rok

Šanghajská čtvrť Pchu-tung,

Šanghajská čtvrť Pchu-tung, Zdroj: CC BY 3.0: Pierre Selim - Wikimedia Commons

Čínská centrální banka s platností od úterý opět sníží o půl procentního bodu úroveň vkladů, které u ní musí mít jako rezervu uložené komerční banky. Banka chce tímto krokem podpořit zpomalující ekonomiku. K podobnému opatření přikročila popáté od loňského února.

Analytici odhadují, že nejnovějším krokem se do ekonomiky uvolní finanční prostředky ve výši zhruba 107 miliard jüanů (402 miliard korun), které banky budou moci využít na poskytování úvěrů.

Podíl rezerv největších státem vlastněných bank vůči vkladům se po dnešním kroku sníží na 17 procent. Stále však bude patřit ke zdaleka nejvyšším na světě.

Nejpomalejší za čtvrt století

„Smyslem je evidentně podpořit ekonomiku v době, kdy přetrvávají silné tlaky na pokles růstu,“ uvedl podle agentury AP ekonom Louis Kuijs ze společnosti Oxford Economics. „Tento krok naznačuje, že pro čínské vedoucí činitele zůstává klíčovým (hospodářský) růst,“ uvedl.

Čínská ekonomika stoupla loni o o 6,9 procenta, což bylo nejpomalejší tempo za 25 let. Čína se zpomalování ekonomického růstu snaží zastavit. Současný cyklus uvolňování měnové politiky je nejagresivnějším od finanční krize z let 2008 až 2009.