Čína vytvoří systém na pojištění vkladů, zahraniční banky mine

Čínský jüan (ilustrační foto)

Čínský jüan (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Čína zveřejnila návrh plánu na vytvoření systému pojištění bankovních vkladů. Opatření by mělo usměrnit riziko, které na sebe banky berou. Zároveň by mohlo otevřít dveře k tomu, aby finanční domy v Číně mohly časem volně soupeřit o nové střadatele.

Současná praxe je taková, že za všechny bankovní vklady v Číně ručí vláda, přičemž tyto záruky jsou předpokládané a nejsou vyjádřeny přímo. To vedlo časem k tomu, že banky nahromadily špatné úvěry a investoři prováděli transakce s vysokou mírou rizika v naději, že je vláda zachrání. 

O pojištění vkladů se v Číně více či méně hovořilo dvě desetiletí. Čínští činitelé tvrdí, že banky a jejich klienti by díky těmto opatřením mohli lépe vyhodnocovat rizika. Čína by zároveň mohla získat lepší ochranu své finanční stability pro případ krize. 

Opatření se týkají veškerých úspor

Podle návrhů, které vydal čínský kabinet, by byly pojištěny jednotlivé bankovní vklady až do výše 500 tisíc jüanů (1,8 milionu korun). Opatření by se vztahovala na veškeré úspory, které má v bankách 99,6 procenta vkladatelů. 

Krok je jednou z nejvýznamnějších hospodářských reforem od chvíle, kdy se nynější čínský prezident Si Ťin-pching stal před dvěma lety šéfem vládnoucí komunistické strany. Zároveň je v souladu s celkovou liberalizací čínské hospodářské politiky, která se zaměřuje na uvolnění čínské měny a větší přístup zahraničních investorů do podniků, s jejichž akciemi se obchoduje v Číně. 

Banky mají nyní čas do 30. prosince, aby se k návrhům vyjádřily. Podle státních médií by opatření mohla začít platit počátkem příštího roku. Na odnože zahraničních bank fungujících v Číně se ale vztahovat nebudou, stejně jako na zahraniční součásti čínských finančních domů.