Číňané kupují nejstarší lucemburskou banku, zaplatí za ni téměř 1,5 miliardy eur

BIL

BIL Zdroj: CC BY SA 3.0: Hans bdx via Wikimedia

Evropská centrální banka své rozhodnutí oznámí ve čtvrtek.
Nová budova Evropské centrální banky
Evropská centrální banka
Nové sídlo Evropské centrální banky ve Frankfurtu.
5
Fotogalerie

Čínská společnost Legend Holdings se dohodla na převzetí 90procentního podílu v lucemburské Banque Internationale á Luxembourg (BIL). Zaplatí za něj 1,48 miliardy eur (38,6 miliardy korun) a převezme jej od investiční firmy členů katarské královské rodiny Precision Capital. Je to zatím největší převzetí evropské banky přijímající vklady, které uskutečňuje čínská firma, a pro Legend zároveň největší zahraniční převzetí. Legend Holdings mimo jiné vlastní výrobce počítačů Lenovo Group.

Legend uskuteční akvizici 161 let staré instituce prostřednictvím své dceřiné společnosti v Hongkongu. Akvizice by měla být dokončena v prvním čtvrtletí příštího roku. Schválit ji ještě musejí regulační úřady, včetně Evropské centrální banky (ECB) a lucemburské komise pro dohled nad finančním trhem.

Čínské společnosti se stále více zajímají o evropské banky, navzdory nízké ziskovosti tohoto sektoru. V květnu se čínská HNA stala největším přímých akcionářem německé Deutsche Bank, zatímco společnost Fosun vlastní 24procentní podíl v bance Millennium BCP. Ta je největší portugalskou bankou s akciemi na burze.

Převzetí lucemburské banky BIL přichází v době, kdy Čína začala podrobně zkoumat zahraniční akvizice některých velkých skupin, aby snížila svůj obrovský dluh. Nový seznam pravidel pro zahraniční akvizice vypracovaný Pekingem však nezahrnuje omezení investic v oblasti finančnictví.

Banka BIL byla založena v roce 1856 a je nejstarší soukromou bankou v Lucembursku. Po celém světě má více než dva tisíce zaměstnanců a na konci loňského roku měla ve správě majetek za 37,7 miliardy eur (982,5 miliardy korun). Čistý zisk jí však loni klesl na 110 milionů eur ze 134 milionů eur v roce 2015, hlavně kvůli odpisům a výdajům na restrukturalizaci.

Kromě vlastnictví Lenova je Legend i mateřskou společností investičních firem Hony Capital a Legend Capital. V posledních letech se snaží rozšířit aktivity mimo osobní počítače, jejichž prodej slábne, do dalších sektorů, včetně finančních služeb, výroby potravin či pronájmu aut.