Čínský státní fond vydělal přes dva biliony

Čínský jüan

Čínský jüan Zdroj: reuters

Čínskému státnímu fondu bohatství China Investment Corp. (CIC) vzrostl v loňském roce čistý zisk o 37,55 procenta na 103,62 miliardy dolarů (2,3 bilionu korun). Hospodaření fondu podpořily rekordní výnosy z investic v zahraničí. Oznámila to společnost, která je mimo jiné akcionářem největších čínských bank jako China Development Bank Corp. a Industrial and Commercial Bank of China Ltd., v pondělním prohlášení.

Celkové příjmy z investic stouply na 114,46 miliardy USD z předloňských 83,03 miliardy dolarů. Návratnost zahraničních investic dosáhla rekordních 17,59 procenta. V roce 2016 činila pouze 6,22 procenta.

CIC investuje v zahraničí prostřednictvím dvou svých divizí CIC International a CIC Capital. CIC Capital učinila loni 20 investičních rozhodnutí v zahraničí a slíbila investovat 3,8 miliardy dolarů.

Prezident CIC Tchu Kuang-šao na tiskové konferenci v Pekingu uvedl, že fond doufá, že se mu podaří zvýšit investice v USA. Obavy z případného dopadu rostoucího obchodního napětí mezi USA a Čínou na investiční plány fondu jsou podle něj "zcela zbytečné".

CIC byl založen v roce 2007 s cílem zvýšit výnosy z obrovských devizových rezerv Číny. Jeho sídlo je v Pekingu. V minulosti investoval do několika zahraničních společností, od internetového zprostředkovatele krátkodobého ubytování Airbnb, přes kanadskou těžební firmu Teck Resources po americkou investiční firmu Blackstone.

Svoji investici v Blackstonu CIC letos v březnu po 11 letech prodal. Prostřednictvím dceřiné firmy Central Huijin Investment je CIC akcionářem 17 čínských státních finančních institucí, včetně China Construction Bank a Agricultural Bank of China, napsala agentura Reuters.