Čistý zisk ČSOB klesl na 10,5 miliardy

ČSOB

ČSOB Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Čistý zisk skupiny ČSOB za tři čtvrtletí spadl meziročně o dvě procenta na 10,5 miliardy korun. Důvodem mírného poklesu jsou především investice. Celkový objem aktiv banka meziročně zvýšila o 14 procent na 986 miliard korun.

„Výsledek za devět měsíců potvrdil naši výkonnost v klíčových oblastech, když jsme dokázali vykompenzovat negativní vliv prostředí nízkých úrokových sazeb silným růstem obchodních objemů napříč všemi segmenty. Na druhé straně jsme však, s cílem podpořit další růst, více investovali do IT a zaměstnanců, což způsobilo mírný narůst v nákladech. To spolu s několika pozitivními jednorázovými položkami v roce 2013 způsobilo meziroční pokles zisku,“ uvedl generální ředitel banky John Hollows.

Objem úvěrů stoupá díky hypotékám

Objem úvěrů ČSOB stoupl meziročně o sedm procent na 462 miliard korun zejména díky hypotékám, korporátním úvěrům a leasingu. Objem vkladů vzrostl o osm procent na 573 miliard korun.

Provozní výnosy poklesly meziročně o jedno procento na 23,5 miliardy korun. Čistý úrokový výnos se bance meziročně nezměnil a činil 17,2 miliardy korun. Čistý výnos z poplatků a provizí stoupl o sedm procent na 4,4 miliardy korun.

Provozní náklady vzrostly meziročně o jedno procento na 11,1 miliardy korun, když meziročně mírně vzrostly všeobecné správní náklady i personální náklady.

Do Skupiny ČSOB patří ČSOB, Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing a ČSOB Factoring. ČSOB patří do mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy.