Čistý zisk pojišťovny Uniqa přesáhl za loňský rok miliardu

Šéf pojišťovny Uniqa Martin Žáček

Šéf pojišťovny Uniqa Martin Žáček Zdroj: Tomeš Michael / E15

Šéf pojišťovny Uniqa Martin Žáček
Šéf pojišťovny Uniqa Martin Žáček
Šéf pojišťovny Uniqa Martin Žáček
Martin Žáček, Uniqa
Šéf pojišťovny Uniqa Martin Žáček
10
Fotogalerie

Čistý zisk pojišťovny Uniqa v roce 2021 v Česku a na Slovenku dosáhl 1,21 miliardy korun. Poprvé jsou ve výsledcích jak data za Uniqa pojišťovnu, tak i za bývalé dvě pojišťovací společnosti AXA, které Uniqa integrovala po akvizici k 31. srpnu 2021, meziroční zisku srovnání tak není možné. 

„Zásadní změny přinesly novou strukturu řízení, a zejména se nám podařilo na konci srpna úspěšně naše původní pojišťovny spojit do jedné silné entity, která se společně s penzijními společnostmi a investiční společností stala jádrem nové finanční skupiny,“ uvedl generální ředitel skupiny Uniqa v Česku a na Slovensku Martin Žáček.

Uniqa v Česku a Slovensku se podílela v mezinárodní části koncernu celkem 30 procenty pojistného. Patří tím k nejaktivnějším i nejvýnosnějším entitám evropského koncernu Uniqa Insurance Group. „Naší ambicí je patřit k nejsilnějším hráčům pojistného trhu v regionu střední a východní Evropy,“ řekl prezident dozorčí rady Uniqa v ČR a na Slovensku Robert Gauci.

Podle předběžných výsledků České asociace pojišťoven posílila Uniqa loni na předepsaném pojistném v ČR o 3,5 procenta a zakončila rok 2021 na hodnotě 11,8 miliardy korun. Obsadila tak v žebříčku pojišťoven šesté místo, Loňská fúze s pojišťovnami AXA se projevila i ve vyrovnání tržních podílů neživotního a životního pojistného. Za rok 2021 na neživotním pojištění předepsala Uniqa 8,22 miliardy korun, což odpovídalo podílu 8,3 procenta. V životním pojistném to bylo 3,58 miliardy korun, což znamenalo podíl 7,4 procenta.

Z neživotních odvětví prokázala Uniqa nejvyšší dynamiku v retailovém pojištění majetku a odpovědnosti, kde meziročně vzrostla na pojistném o 19,8 procenta. Pojistné za povinné ručení vzrostlo o 1,8 procenta a pojistné za havarijní pojištění stouplo o 6,5 procenta. Fúzí s AXA významně posílil kmen smluv povinného ručení, který překonal milionovou hranici. Podnikatelská pojištění přinesla loni celkem na pojistném 891 milionů korun.

Video placeholde
Jak si zařídit datovou schránku? • Ministerstvo Vnitra ČR

Uniqa pojišťovna vyvíjí své aktivity na českém pojistném trhu 28 let, na Slovensku 31 let. Loni v létě dokončila fúzi se společnostmi AXA. Značka AXA opustila český trh a všechny entity zastřešuje značka Uniqa. Česko-slovenská finanční skupina Uniqa je součástí mezinárodního koncernu Uniqa Insurance Group, který je aktivní na 18 evropských trzích a obsluhuje aktuálně více než 15,5 milionu klientů. Klíčovým regionem pro jeho aktivity jsou rakouský trh a střední Evropa.