Čistý zisk skupiny ČSOB za tři čtvrtletí klesl i kvůli windfall tax o pět procent

Sídlo ČSOB v pražských Radlicích

Sídlo ČSOB v pražských Radlicích Zdroj: E15 Michael Tomeš

Čistý zisk skupiny ČSOB, která patří mezi největší tuzemské banky, za tři čtvrtletí letošního roku klesl o pět procent na 13,6 miliardy korun. Objem aktiv pod její správou stoupl o sedmnáct procent na 345 miliard korun. Zisky ve stejném období vesměs klesaly i ostatním velkým bankám. Jedním z důvodů je zavedení tzv. windfall tax, kterou schválila vláda jako 60procentní daňovou přirážku na nadměrný zisk.

ČSOB zaznamenala zvýšení objemu úvěrů o tři procenta na 908 miliard korun. Objem celkových klientských vkladů ČSOB narostl o osm procent na 1,288 miliardy korun.

„Klienti využívají příležitosti ke zhodnocování svých úspor, což se odráží na jejich preferenci spořicích účtů, termínovaných vkladů, ale i investičních produktů. Optimistickou zprávou je i zvyšování objemu úvěrů a fakt, že firmy pokračují v investicích do energeticky úsporných řešení a inovací výrobních procesů. Oživení je vidět i u financování bydlení,“ zhodnotil výsledky generální ředitel skupiny ČSOB Aleš Blažek. České domácnosti a firmy podle něj nadále spolehlivě splácí své závazky, podíl nevýkonných úvěrů na portfoliu se držel koncem září na rekordně nízké hladině.

Provozní výnosy ČSOB do konce září klesly o deset procent na 30,7 miliardy korun. Provozní náklady bez bankovních daní stouply o pět procent na 15,5 miliardy korun. Počet aktivních klientů stoupl meziročně o 44 tisíc. Počet aktivních uživatelů mobilního bankovnictví ČSOB Smart se meziročně navýšil o 22 procent na 1,265 milionu.

Klienti stále více využívají možnosti financování prostřednictvím nezajištěných úvěrů na úsporné bydlení od ČSOB Stavební spořitelny, které tvoří přes třicet procent objemu financování spořitelny. Financování nízkoenergetického bydlení se zvýšilo mezičtvrtletně o 57 procent. Potěšující je podle Blažka i rostoucí poptávka po hypotékách, u nichž české domácnosti příznivě reagují na mírný pokles úrokových sazeb.

Čistý zisk za tři čtvrtletí meziročně klesl i dalším bankám. U České spořitelny to bylo o 2,9 procenta na 14,6 miliardy korun, u Komerční banky o 4,9 procenta na 12,4 miliardy korun, u Raiffeisenbank o 27,5 procenta na 3,96 miliardy korun a v případě Monety Money Bank o 3,7 procenta na čtyři miliardy korun. Naopak česká a slovenská UniCredit Bank vykázala čistý zisk 8,5 miliardy korun, což byl nárůst o více než čtvrtinu.

Těchto bank se týká takzvaná windfall tax, kterou schválila vláda jako 60procentní daňovou přirážku na nadměrný zisk. Ten odpovídá rozdílu mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeného o dvacet procent. Výnos z daně má vládě sloužit k pokrytí mimořádných nákladů, které stát bude mít v souvislosti se stanovením maximálních cen energií.

Do Skupiny ČSOB patří ČSOB, Hypoteční banka, ČSOB stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing a ČSOB Factoring. ČSOB je součástí mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy.