Firmy jsou optimističtější, bojí se ale nedostatku lidí, říká šéf firemního bankovnictví ČSOB

Video placeholde

České firmy vyhlížejí budoucnost s mírným optimismem. Tvrdí to průzkum, který mezi domácími společnostmi uspořádala banka ČSOB. Co firmy očekávají od bank, čeho se podnikatelé nejvíc bojí a jak se rozhodují mezi korunou a eurem? To jsou témata, která v dalším vydání e15 Castu probíral Nikita Poljakov s Pavlem Prokopem, výkonným ředitelem firemního bankovnictví ČSOB.

„Náš výzkum je jedinečný, provádíme ho pravidelně na pololetní bázi mezi téměř pěti sty firmami vždy stejnou metodou, takže má vysokou vypovídací hodnotu. Jsem velmi rád, že průzkum, který jsme uskutečnili letos v březnu a v dubnu, přinesl křehký optimismus,“ řekl v e15 Castu výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB Pavel Prokop.

„Je to něco, čemu já osobně věřím. Byla-li by tam pesimistická nálada a negativismus, nebo naopak přílišný optimismus, nezdálo by se mi to korektní. Uvidíme, jak dopadne výsledek v říjnu,“ dodal Prokop.

„Firmy vnímají, že špatně už bylo, minimálně z hlediska toho, že nic dalšího v takovém rozsahu už nemůže přijít. Ceny energií sice jsou vysoko, ale jsou nějakým způsobem zastropované a polovina firem očekává jejich pokles. Firmy se ale bojí nedostatku kvalifikované pracovní síly,“ upozornil Prokop.

„Myslím si, že procházíme tříletou krizí, čtyři kvartály po sobě jsme v recesi, hodnota HDP za letošní rok bude limitně blízká nule. České firmy jsou ale extrémně šikovné. Krizi máme proto, že jsme malá proexportní ekonomika a jsme závislí nejen na Německu, kde situace taky není jednoduchá, ale i na asijských zemích a Číně, kde to pro nás také bude velkou výzvou,“ doplnil Prokop s tím, že situace rozhodně není triviální, ale nechce být pesimistou.

Budou si firmy brát úroky v korunách, nebo přejdou na eurový trh? Promítá se ESG do reálného života firem, nebo jde o marketingový nástroj? A vůči čemu musejí být firmy ostražité do budoucna? Poslechněte si celý rozhovor s výkonným ředitelem firemního bankovnictví ČSOB Pavlem Prokopem.